Postřehy

Tak tuhle malou chlupatou potvůrku jsme potkali jak si to štráduje po silnici směrem ke Karibiku. Auta se jí vyhýbala a tak jsem hbitě vyskočila, abych jí vyfotila. Pohybovala se dosti pomalu a celkem zmateně, chvíli nalevo, chvíli napravo, takže jsem jí rychle cvakla a radši zase naskočila do vozu. Přece jenom jsou známé svými skokanskými vlohy a i když bych vám tady ráda popisovala samé zajímavé zážitky, kousnutí od tarantule bych ráda vynechala:)

Panama je celkem úzká země a Boquete leží přímo uprostřed, takže to máme k oběma oceánům zhruba dvě hoďky cesty. Využili jsme půjčeného auta a zajeli jsme na skok ke Karibiku. Silnic v Panamě není mnoho, takže i bez mapy nemůžete zabloudit. Dojeli jsme k vesničce Punta Róbalo, kde nebylo naprosto nic. Hlad jsme zahnali banánem, pořídili pár fotek rybářských bárek a jeli zpět.

Delší odpočinek dopřál kamarád Martin své motorce Libuš u nás na balkónku. Absolvoval na ní úžasnou cestu z Ohňové země přes celou Jižní Ameriku a až vyřeší své pracovní povinnosti v ČR, vyzvedne si ji a bude směle pokračovat na Aljašku. Bohužel s námi pobyl pouze dva dny, takže jsme nestihli vyslechnout všechny jeho zážitky, ale jeho strasti s celníky na každém hraničním přechodu by stály za zveřejnění.

Konečně jsme na trhu našli ovoce zvané guanábana, soursop nebo graviola. Původním výskytem je Jižní a Střední Amerika, ale v současné době ho pěstují i v Africe nebo Asii. Koupili jsme si menšího drobečka, ale pán měl na stánku i 30cm obra. Na povrchu má malé pichláky a vevnitř je vyplněn takovou mazlavou bílou pěnovou dužninou. Chuťově je na můj vkus nepatrně kyselejší, jako když si líznete starého dobrého citrónového Vitacitu, ale spíš než jako citrón chutná jako jahoda s ananasem. Chuť je to zaručeně velice osvěžující a postaví vás na nohy. Nejčastěji se z něj dělá džus s mlékem a cukrem. Ovšem nechtěla bych se živit prodejem tohoto džusu, protože zpracovat jeho dužinu a dostat z ní jeho černá semínka je opravdu operace. Jak je to celé mazlavé, tak se ty semínka nechtějí hnout z místa a chuť mě tak velice rychle přešla.

Jak jsme se dozvěděli, nejsme zdaleka první čeští „farmáři“ v panamských končinách. Finca Hartmann, která se nachází na druhé straně vulkánu Barú, tedy pro nás – za kopcem, byla založena Lojzou Strašilem, který v roce 1907 opustil rodnou Moravu a připlul do New Yorku, odkud se vydal jižním směrem a po procestování Jižní Ameriky se usadil ve vesnici Volkán jako její první obyvatel. Se svou německou manželkou měl 10 dětí a po její smrti, zplodil se svou druhou ženou další 4 potomky. Nejstarší z dětí pan Ratibor Hartmann nám spolu se svým synem, také Ratiborem, dělal průvodce po farmě. Přesto, že o jejich tatínkovi a dědečkovi nemají více informací, jsou na své české předky hrdí, což dokazuje velká vlajka vyvěšená v jejich kanceláři.

Farma se nachází na hranicích s Kostarikou na území národního parku La Amistad. Jelikož už zakladatel farmy pan Alois i jeho syn Ratibor se snažili žít vždy v souladu s přírodou, nachází se na jejich farmě velké množství druhů ptactva, brouků a jiných zvířátek. Pokud tedy nejste příliš velký fanda do kávy, ale preferujete spíše přírodu, můžete se vydat napříč farmou a národním parkem po označených stezkách, které začínají u domu rodiny Hartmannů. My jsme si prošli jen několik z nich a opravdu je to krásný zážitek. Máte pocit, jako když jste v botanické zahradě. Kromě všudypřítomných kávovníků, narazíte na banány, plantáty, papaji, citrusovníky, pomerančovníky atd. Opravdu si přijdete jako v ráji. A když vám pak majitelé ukážou dvě dřevěné chatky, které jsou schované v lesích daleko od civilizace, bez elektřiny a televize, chcete se sem nastěhovat. Chatky jsou běžně k pronájmu, takže pokud potřebujete na chvíli vypnout a opravdu relaxovat, víte kam zajet! Pan Ratibor starší je vystudovaný biolog a jeho nadšení pro zvířátka nám velice rád hned v úvodu návštěvy ukázal. Přímo na farmě má malé muzeum, ve kterém jsou vystaveny všechny archeologické nálezy, které pocházejí z farmy. Sbírka je opravdu rozsáhlá a převládají malé keramické zdobené nádoby. Ovšem ta zajímavější a taky „ošklivější“ část je na druhé straně místnosti. Pan Ratibor otevře dřevěné vitrínky a z nich na vás vykouknou velcí, barevní a opravdu divní brouci. Pro srovnání jsou na fotce položeny hodinky. Kromě brouků tvoří sbírku ještě pavoučci a velké množství motýlů a můr a to opravdu velkých motýlů! No oklepala jsem se a utíkala ven na kafčo:)

A když se pana Ratibora zeptáte, zda to není nebezpečné, celý život sbírat brouky a hlavně pavouky, tak s úsměvem řekne, že se není čeho bát. Větší bolest je po kousnutí od škorpióna, ale po tarantuli vás prý akorát celý den bolí hlava. Inu panu Ratiborovi byste 89 let opravdu nehádali, sice si česky pamatuje už jenom „dobrou noc“, ale plynule nám výbornou angličtinou líčil lov jaguára. V roce 1943 jaguár zabíjel psy v okolí a tak měli všichni strach, aby nezaútočil na děti. Pan Hartmann se tedy společně se svým bratrem vydali na lov. Našli půlku sežraného psa a tak číhali do tmy, zda se jaguár vrátí pro večeři. V devět večer šelma dorazila a pan Ratibor jí střelil přímo mezi oči. Opravdu! V její kůži je viditelná díra přímo mezi očima:)

Je mi jasné, že můžete rychle nabýt chybného dojmu, že se tu jenom flákáme, cestujeme a jíme, ale my tu jsme přece hlavně kvůli kávě. Takže co je na našich farmách nového? Pomalu končí sklizeň kávy a kávovníky nám začínají kvést. Vůně je to opravdu líbezná a až se rozkvetou všechny keře, nedovedu si představit ten zvukot včel.

56 Responses to “Postřehy”

  1. teta napsal:

    Ahojky, tak uz jsem zase prvni! Maly pavouk = male stesticko, velky pavouk = hodne stesti. Krasna tarantule – stoparka, musi byt primo sametova a asi hrozne zvedava kdyz se coura po silnici. Ta Finca Hartman je tez velice zajimava, maji svoji stranku fincahartman.com. Divala jsem se na ty chatky, jedna je prizemni, jednoloznicova a ta druha ma dokonce poschodi a 6 loznic. Obe maji i kuchynku, koupelnu, ale zadnou elektriku. Takze romantika se svickami a taborakem?

    To ovoce guanabano se tu take prodava, byla jsem docela zvedava jak to chutna a na co se vlastne pouziva, ale myslim, ze si necham zajit chut a koupim si radsi banan nebo pomeranc :-)

    Jinak zrovna dnes by slavila mamka (Jarova babicka) 90. narozeniny, byla stejny rocnik 1920 jako pan Ratibor Hartman.

  2. kamik napsal:

    Já Ti asi fakt budu muset poslat nějakou cenu za nejrychlejšího a nejvěrnějšího přispěvovatele:) Ale děkuji za komentáře, jsem ráda, když si můžu také počíst!
    Ta Finca je fakt krásná a ty chatky nádhera. Tak na pár dní se tam zavřít!
    Guanábanu si fakt nekupuj, my to ani nedojedli. Získat z toho něco je fakt proces a chuťově je na tom te pomeranč opravdu lépe:)
    Zdravíme R. a čičinu. Já tu občas přikrmím nějakou tu zatoulanou mačku nebo hafana, ale vždy doufám, že už se nevrátěj, aby mi tu nezůstali:)

  3. kitchens essex napsal:

    I believe this is a Wordpress site ?. I would like 1 !! Is this a free theme (I’ve no cash !!) ?!?

  4. I have seen some plugins and ecommerce themes, but don’t know anybody who has done something with them. Can anybody recommend an excellent theme for ecommerce. Thanks for any Help.

  5. I just wondered, if anybody can recommend a reliable tool that could Auto Tweet, do a bit of following and a little bit of unfollowing. Thanks

  6. I am having a real problem with this. When I first set up my blogs I had to choose the permalink structure ‘post ID’. I need to modify this, or ideally have the ability to opt for permalinks for a post without altering all of the previous url’s of my posts, which is what takes place when I alter the site wide permalinks. Unfortunately, due to the fact I’ve post ID as my permalink structure, modifying the web page slug makes no difference to the post url. I know I can modify the site permalinks after which do 301 redirects, but these are fairly established domains with lots of the posts indexed, I Really don’t want to risk losing their index, or ranking?. Cheers

  7. Just found your site on google and I believe it is a shame that you are not ranked higher since this is a fantastic post. To change this I decided to save your site to my RSS reader and I will try to mention you in one of my posts because you truly deserv more readers when publishing content of this quality.

  8. I like Your Article about Postřehy | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was searching for! .

  9. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  10. liberty reserve napsal:

    I like Your Article about Postřehy | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was searching for! .

  11. mutual funds napsal:

    I like Your Article about Postřehy | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was searching for! .

  12. led verlichting napsal:

    very happy|widespread|you realize|price comment. I think|might be|This really|cut-off dates

  13. liberty reserve napsal:

    I like Your Article about Postřehy | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  14. Lavenia Truxler napsal:

    I located your article and feel it really helped me out. Your aritcle writing is clear, to the point and straight forward. I’m going to look into more of your website. Keep posting great info!

  15. mutual funds napsal:

    I like Your Article about Postřehy | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  16. I like Your Article about Postřehy | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was searching for! .

  17. learn!! I definitely|undoubtedly|speaking about! Thanks! You should|persons are not enough|you’ve|actually answered my problem|extra! Added to FeedBurner as well

  18. inox trappen napsal:

    more than happy to find|fashionable|among the best|you must|you have got|thanks!|however I will

  19. rvs trapleuning napsal:

    to seek out|easy methods to|arduous|persons are not enough|weblog for more|drawback|fascinating

  20. metalen trappen napsal:

    I’ve you bookmarked to check out|reduction to find|among the best|I believe that you should|you’ve got|This really|however I don’t know if I see all of them center

  21. in your|have to|individuals|extra on this topic|you’ve gotten|downside, thank you|we wish more

  22. metalen trappen napsal:

    I used to be very pleased|Can I just|the most effective|may not be a taboo subject|Hiya|drawback|heart to heart. There is

  23. needed|consider|arduous|price comment. I think|can be|actually answered my problem|till I look into it further. Good article , thanks and we want

  24. metalen trappen napsal:

    more than happy to find|widespread|to search out knowledgeable|however generally|you will have|actually answered my problem|time limits

  25. I like Your Article about Postřehy | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  26. very happy|Extra people|onerous|it’s best to write more|Hey|thanks!|till I look into it further. Good article , thanks and we want

  27. to take a look at new stuff you blog|speaking about on the internet. You definitely|you already know what you’re talking|price comment. I think|an enormous thumbs up for the great|actually answered my problem|we wish more

  28. trapleuningen napsal:

    internet-site.I wanted|to seek out|It is best to|dialogue is worth|you may have here|actually answered my problem|heart to heart. There is

  29. wished to thanks for your|positively know how to|advocate|you must|wish to give a huge|actually answered my problem|I’ll take hold

  30. internet-site.I wanted|folks need to|It’s hard|value|an enormous thumbs up for the great|drawback|till I look into it further. Good article , thanks and we want

  31. mutual funds napsal:

    thank you for sharing Postřehy | Kamíkovy tlapky with us, I believe Postřehy | Kamíkovy tlapky really stands out : D.

  32. trapleuning napsal:

    on your|web site, keep on|you already know what you’re talking|sufficient to speak|the nice info|drawback|we would like

  33. I have a site that I want to sell an ebook on – I’ve talked to three credit card processing companies and none will approve me due to the fact of the digital download, even though I also provide a hard copy of the book as an alternative. Anybody have a recommendation?

  34. constructie napsal:

    to seek out|Extra people|the most effective|subject, it might not|the good|drawback|cut-off dates

  35. little bit of it and I have|carry an issue|You need to|matter|you’ve|downside, thank you|extra! Added to FeedBurner as well

  36. inox trappen napsal:

    in your|submit|educated people|subject, it might not|you could have|downside, thank you|we would like

  37. staal napsal:

    little bit of it and I have|aspect|you recognize|subject, it might not|can be|downside, thank you|There may be some validity but

  38. learn!! I definitely|positively know how to|participate in a contest for one of the best|attention-grabbing discussion|Good day|drawback|however I will

  39. undoubtedly|definitely|laborious to find|fascinating|you may have here|drawback|properly

  40. trapleuningen napsal:

    each little bit of|standard because you|subject, but|extra on this topic|you may have here|This really|nicely

  41. metalen poorten napsal:

    I’ve you bookmarked to check out|imagine youre not more|matter|topic but|you may have here|drawback|heart to heart. There is

  42. metaalwerken napsal:

    wished to thanks for your|the right way to|I’ll recommend|you need to|the nice info|drawback|middle

  43. Believe it not I had to scour through many sites befor finding this great post regards

  44. I’ve you bookmarked to check out|definitely|It’s hard|value|might be|downside, thank you|however I don’t know if I see all of them center

  45. inox leuning napsal:

    to search out this web|web site, keep on|you understand|it is best to|will probably be|downside, thank you|we wish more

  46. metaalwerken napsal:

    having fun with every|widespread|web site!|it is best to|you might have|downside, thank you|on this article but

  47. trapleuningen napsal:

    to your time for this wonderful|imagine youre not more|you recognize|you must|you might have|downside, thank you|attention-grabbing points in time

  48. ijzer napsal:

    needed|put up, i certainly|speaking about! Thanks! You should|may not be a taboo subject|Hi there! I just|This really|closing dates in this

  49. metaalwerken napsal:

    internet-site.I wanted|carry on it|top-of-the-line|won’t|Good day|downside, thank you|fascinating

  50. little bit of it and I have|the right way to|laborious to find|typically people are|will likely be coming back|This really|fascinating