Ruinas de Copán

Využili jsme volného víkendu a odskočili si do sousedního Hondurasu na průzkum Mayských ruin v údolí Copán v severní části země, v blízkosti Guatemalské hranice. Tyto ruiny patřily spolu s Dzibilchaltún a Tikalem mezi tři hlavní mayské metropole. Ruiny tohoto města patří mezi jednu z nejvýznamnějších památek, které nám po tomto národu zbyly a jsou zařazeny na seznam Světového dědictví UNESCO. Pro ty, kteří by si náhodou mysleli, že potomkem Mayů byl Vinnetou, malý pohled do historie:

Mayové jsou původní obyvatelé severní části Střední Ameriky. Díky svým objevům v astrologii jsou označováni za, ve své době, nejvyspělejší národ světa. Jejich rozkvět byl mezi 2. až 9. st. n. l. Do dnešního dne se přesně neví proč jejich národ v devátem stolení zanikl. Přisuzuje se to buď nějaké přírodní katastrofě, nedostatku úrody v důsledku častých záplav nebo pokoření jiným národem. Za nevyjasněním jejich konce stojí i fakt, že do dnešního dne nebylo rozluštěno jejich písmo. Mezi jejich hlavní výhody oproti jiným civilizacím patřila znalost nuly a jejich dvacítková soustava. Díky ní a způsobu jejího zápisu mohli snadno počítat s velkými hodnotami. Jejich kalendář byl a dá se říci, že i do dnešního dne je, velice důmyslně a kvalitně propracovaným systémem. Dělil se na dva cykly, jeden měl 260 dní, druhý 365. Oba cykly do sebe zapadaly tak, že se sešly vždy po 52 letech. Znali pohyby Měsíce a ostatních planet a byli schopni určit čas i místo zatmění Slunce. Jejich výpočty se od dnešních liší o pouhých 33 sekund. Určitě jste slyšeli o předpovědi o konci světa, který nastane 21. prosince 2012. Ve skutečnosti není jasné, zda vůbec měli Mayové na mysli, že bude konec světa nebo jenom prostě napsali kalendář do tohoto data a měli v úmyslu pak napsat další. Nezbývá než se nechat překvapit.

Mayové také prosluli svojí vášní k obětním obřadům. Oltářů, na kterých byly obětem vytrhávána srdce zaživa jsou plné i Copánské ruiny. Jak je vidět na první fotce, i na Járu trochu dýchl duch Mayů a měl choutky mě probodnout, ale nakonec usoudil, že by byl beze mě moc a moc smutný. (Bráško, ušetři si poznámky!)

Lidé žili na území Copánského údolí zhruba od r. 1200 př. n. l. První Mayský vládce, který se v Copánu usadil v roce 426 n. l. byl K‘inich Yax K’uk’ Mo’ a poslední vládl do roku 850. Za tu dobu se v roli panovníka vystřídalo celkem 16 mužů (v tomhle bych vyspělost Mayů neviděla tak oprávněnou, ženy by tolik neválčily a jejich záhadný zánik vlastně vůbec nemusel nastat:)

První Evropan, který ruiny objevil byl samozřejmě kdo? No Španěl. Diego García de Palacios informoval svého krále Filipa II. v r. 1576, že našel staré stavby, kde žije pouze 5 rodin, které nevědí nic o jejich historii. Teprve po zakreslení a popsání tohoto komplexu do knížky dvou amerických cestovatelů v r. 1841 se staly ruiny známé i zbytku světa.

Areál ruin se dělí na hlavní část, kde se nacházejí velké pyramidy a chrámy a menší přidruženou část, kde jsou umístěny obydlí (rezidence) panovníka a jeho rodiny. Mezi těmito budovami jsou rozesety různé oltáře v podobě jaguárů, želv, plochých či kulatých kamenů a slavné sloupy (stelae), které zachycují podobiznu všech vládnoucích králů v Copánu. Na většině z nich je ještě viditelná stopa po rudé barvě (Říkám si, z čeho rudou barvu vyráběli…že by právě proto tak rádi pořádali obětní obřady? Ještě, že my máme Primalex:)

Mayská architektura stejně jako např. egyptské pyramidy patří mezi poklady světa. Mayské pyramidy nebyly ve tvaru ostrého jehlanu, ale spíše skládaného schodiště. Mayové vynalezli tzv. konzolovou klenbu, kterou vytvořili pomocí postupného skládání cihlových kamenů na sebe.

Mezi nejvýznamnější stavbu Copánu a dá se říci, že i celé Mayské civilizace patří Hieroglyfické schody, které popisují celou historii Copánu od jeho počátku r. 426. Mezi archeology se jedná o velice zásadní nález, protože slouží jako písemný zdroj historických událostí. V současné době jsou schody zakryté velkou plachtou, aby se aspoň trochu pomohlo zachovat tento unikát. Přece jenom musejí schody vydržet než si v nich budeme moci něco přečíst:)

V areálu se také nachází druhé největší hřiště ve Střední Americe na hru jménem pelota. Tuto hru hráli téměř všechny středoamerické národy. Je zřejmé, že existovala různá pravidla, která nejsou dodnes s jistotou popsána. Principem této hry bylo dostat gumový míč do kruhu (princip jako koš v basketbalu), ale hráči mohli používat pouze své tělo, resp. nemohli používat ruce ani nohy. Gumový míč byl velice tvrdý a hráči mohl způsobit nejen modřiny, ale i smrtelné zranění. Pokud ale chlapec neumřel díky ráně od míče a byl v týmu, který prohrál, čekala ho smrt tak či tak. Tým, který prohrál byl většinou jak jinak než obětován. Inu, kdyby to takhle fungovalo i v hokeji – měli bychom možná letos medaily:)

Pod hlavním chrámem se nacházejí další vrstvy, které na sebe postupně stavěli další generace. Uvnitř archeologové objevili hrobky několika panovníků. Do podzemí se může návštěvník podívat tunelem. My jsme tuto možnost nevyužili, protože vstupné je celkem drahé ($ 15) a k vidění toho dle informací zas tak moc není. Vstup do areálu je také $ 15 a do přidruženého muzea pak dalších $ 7. V muzeu jsou vystaveny originály zachovalých soch a stěn a veliká replika chrámu Rosalia, který je právě ukryt pod vrstvou kamenů hlavního chrámu.

Hned u vchodu vás přivítá hejno papoušků zvaných Macawové. Jsou obrovští a hodně hlasití. Neustále lítají nad hlavami návštěvníků a ochotně si sednou na kamenné sochy a pózují. Zřejmě mají pocit, že jsou tu všichni ti lidé kvůli nim:)

Pro lepší 3D představu je zde malé video:

Ruinas de Copán from Kamila Sotonova on Vimeo.

52 Responses to “Ruinas de Copán”

  1. ijzer napsal:

    having fun with every|widespread|individuals|individuals are|you could have|downside, thank you|attention-grabbing points in time

  2. inox trap napsal:

    needed|methods to|participate in a contest for one of the best|matter|Good day|drawback|I’ll take hold