Pod pokličkou salvadorské kuchyně

Už, už, už píšu… Byli jsme teď delší dobu zaneprázdněni a tak musím rychle dohnat zpoždění, abych nepřišla o své čtenáře:)

Během našeho pobytu v El Salvadoru jsem se samozřejmě okamžitě zapojila do výzkumu jejich kuchyně, která je zase trošku odlišná od té panamské. V Salvadoru byla v letech 1980-1992 občanská válka a chudoba je tam vidět na každém kroku. Největším rozdílem je, že lidé žijí hodně na ulici, nemyslím tím, že by spali na chodníku, ale každá ženská má před barákem malou plotýnku a vaří pro kolemjdoucí. Mezi auty neustále pobíhají ženy a děti a nabízejí jablka, pomeranče, manga, sušenky, prostě cokoliv co se dá rychle prodat, jakmile auto zastaví na červenou. Nejvíc nás ale pobavila nabídka „originálních“ DVD, které na ulici nabízí každý druhý klučina a jejich cena je jeden dolar! Několik jsme jich vyzkoušeli a kupodivu opravdu fungovaly. Proti této nabídce jsou čeští piráti opravdu malé rybky:)

Mezi nejčastěji nabízené dobroty patří tzv. pupusas. Jsou to placky z kukuřičné nebo rýžové mouky, která se trošku smíchá s vodou. Postup zpracování těsta jsem se snažila naučit na jednom kávovém zpracovatelském závodě, kde se mě místní kuchařky ochotně ujaly a měly se mnou velkou trpělivost:) Nejprve se z těsta vytvoří placka, do které se vloží sýr, frijoles (pasta z fazolí) nebo chicharón (smažená kůže z prasete). Většinou se dělají pupusas revueltas, tj. všechno dohromady, ale mně osobně chutnaly jenom ty sýrové. Náplň se do těsta zabalí a utvoří se koule, která se zase pěkně uplácá do kulatého tvaru. Jak je vidět na fotce, opravdu jsem se děsně soustředila a myslím, že po deseti pupusách se mi již podařilo dosáhnout požadovaného tvaru. Krom toho se mi dařilo také bavit skupinku přihlížejících, která se rychle rozšiřovala. Pupusas se smaží na suché plotně a vždycky se podávájí s chilli omáčkou a tzv. encurtido, což je naložené nasekané zelí se zeleninou. V El Salvadoru můžete ženské, co dělají pupusy, vidět opravdu na každém rohu a nedělním zvykem většiny salvadorských rodin je odpolední návštěva pupuserií.

Pupusy se pojídají během celého dne, ale nejčastěji si je lidé dávají k snídani. Tady v Panamě se pupusy neprodávájí, ale v Guatemale nebo Hondurasu jsou také celkem běžné. Takhle vypadala naše snídaně v Hondurasu.

Velice častou příchutí, která se může dát do sýru v pupuse je loroco. Loroco je kytka, nebo spíše malé kvítky, které rostou na stromě a jsou oblíbenou součástí salvadorského jídelníčku. Loroco se dá koupit v supermarketu nebo na trhu a přidávají se do čehokoliv, tedy nejen do sýru v pupuse, ale i např. na pizzu, nebo do těstovin. Prostě kdo má loroco rád, používá jí na vše. Mě osobně výrazně nezaujala. Přišlo mi divné pojídat květinu:) Chuťově mi připomínala syrovou brokolici s chřestem.

Dalšími plackami, které jsou neskutečně dobré, jsou riguas. Zase je vyrábějí ženské na ulici a jsou jak jinak než z kukuřice. Na rozdíl od pupusas se ale pouze smíchá rozemletá kukuřice se sýrem a uplácá do tvaru našeho bramboráku. Protože je těsto zpočátku dosti matlavé a tekuté, vloží se placka na plotnu mezi dva banánové listy a teprve až po chvíli se dosmaží bez listu.

Nejčastěji se podává s neskutečně výborným nápojem zvaným atol de elote. Nápoj pochází již z dob Mayů a je pro změnu z mladé kukuřice:) Postup přípravy jsem bohužel neviděla, ale v podstatě jde o to, že se kukuřice rozvaří s trochou vody, cukru, kukuřičným škrobem a skořicí. Podává se horký a je to opravdu dobrůtka (na fotce v kelímku).

Po slané placce jsme si jako dezert dali nuegados, což jsou malé děsně sladké placky z yuccy. Placičky se smaží v oleji a ještě se polévají sirupem. Je to opravdu kalorická bomba, ale ochutnat jsme to přece museli, ne?:)

Při cestování autobusem nemusíte mít strach, že byste měli hlad. Na každé zastávce nastoupí do autobusu několik prodejců se vším možným. Od chlazených plechovek v kyblíku s vodou po zaručeně nejlepší vitamíny:) Vůbec jim nevadí, že autobus je totálně narvaný a s klidem se prodírají úzkou uličkou a mávají vám nad hlavou svým zbožím. Největší naděje samozřejmě vkládají do nás, tedy gringos, protože my máme přece jako turisté hodně peněz a když si nic nekoupíte, čeká vás hodně zlý pohled. Nejčastěji nabízejí zelené mango, které v El Salvadoru opravdu frčí. Mají ho připravené oloupané v pytlíku a na přání vám ho pokapají chilli omáčkou a posypou solí. My jsme zelené mango ochutnali nastrouhané v mističce s pálivou zelenou pastou a musím říci, že to bylo dost osvěžující, ale to je tak vše. Chutnalo to jako syrová pálivá kedlubna. Asi jsem někde udělala chybu, ale fakt mi zatím uniká, proč je to dobrota číslo jedna:)

Naopak velice mě nadchl nápoj z tamarindu. Tamarindos jsou velké fazole, které rostou na stromě a pokud vím, tak se dají sehnat i u nás doma. Četla jsem na internetu, že se z nich připravuje čatní nebo jiné kořeněné omáčky. My jsme z něj ochutnali nápoj, který byl opravdu velice osvěžující. Tamarind je hodně peprný až pálivý. Z lusků se vyloupají čisté plody a zalejí se studenou vodou. Přidá se trochu cukru a dobrota je hotova tak za dvě hodiny pobytu v lednici. Ale dá se pít klidně i druhý den.

Jako my máme lípu za národní strom, tak mají Salvadorci Izote jako národní květinu. Kytka mi přišla dosti povědomá, až při pátrání na internetu jsem zjistila, že se vlastně jedná o květinu yuccy, kterou měla moje prababička na zahradě. Yucca má velké množství odrůd a nejsem botanický odborník, takže nevím, jestli takhle kvete každá yucca nebo jenom některá. Kromě toho, že je to jejich národní symbol, je to také součást jejich kuchyně. Květiny yuccy se prodávají v sezóně na stáncích podél silnice a viděla jsem jí i v supermarketu. Neměli jsme bohužel možnost jí ochutnat ale postup přípravy je prý takový, že se lístky yuccy povaří ve vodě a pak se nejčastěji přidají k míchaným vajíčkům. Inu jíst se dá opravdu cokoliv:)

59 Responses to “Pod pokličkou salvadorské kuchyně”

  1. teta napsal:

    No konecne! Ale kde je nejake maso? Na ty placky moc nejsme, radsi nejake salaty. El Salvador skrtame ze seznamu zemi k navsteve. Co jedi ke kave? Pupusas? Urcite maji jeste jine dobroty pro turisty, tohle vsechno mi pripada jako venkovske jidlo pro chudsi vrstvy. Netesite se uz zpatky domu? Na ceskou kuchyni – nebo aspon na evropskou?

  2. kamik napsal:

    Vždyť je to chudá země. Samozřejmě tam mají Pizza Hut a Mekáče, ale to je jenom ve čtvrti pro amíky. Jinak tam fakt pupusy frčí nejvíc:) Ale v podstatě tam není o co stát kromě té kávy. Pár sopek a pláže, ale to je i např. v bohatší Kostarice. Domů se těšíme na točený a chleba, ten co tady pečou ty němci je taková rádoby napodobenina.

  3. Socan napsal:

    No.. Koukam, ze ste nezahalelili :-)

  4. šafa napsal:

    To byla doba! Já by jsem placičky ochutnala, ale našim chlapcům chybí masíčko(ikdyž mně taky).Jinak na tobě je vidět, že máš kuchařské vlohy, už se těším na nějaké papání až se vrátíte. :-D
    Doufám, že pokračování příjde brzo(je to lepší než fota pav….!!!) :-D pa

  5. teta napsal:

    Tak proc si neotevrete pekarnu? Uz vidim ty fronty!

  6. tatka napsal:

    No jako zpestření jednou za 50let proč ne.

  7. I am having a real problem with this. When I first set up my blogs I had to opt for the permalink structure ‘post ID’. I would like to modify this, or ideally have the ability to decide on permalinks for a post without altering all of the previous url’s of my posts, which is what takes place when I change the site wide permalinks. Unfortunately, due to the fact I’ve post ID as my permalink structure, altering the page slug makes no difference to the post url. I know I can adjust the site permalinks after which do 301 redirects, but these are fairly established domains with loads of the posts indexed, I Really do not want to risk losing their index, or ranking?! Cheers

  8. I read that hackers often target Wpress websites. Is it straightforward to stop them ?. I’m frightened !.

  9. I have seen some plugins and ecommerce themes, but don’t know any person who has done anything with them. Can anybody recommend a good theme for ecommerce. Thank you for any Help.

  10. I’d love to have my own web page so I’m looking at loads of sites and learning all about Wordpress. So thank you for your site !! Would you mind posting what theme it is ?

  11. Thanks for sharing. I’ll be back often and will tell my friends to visit too.

  12. led verlichting napsal:

    to take a look at new stuff you blog|really knows|to search out knowledgeable|extra on this topic|shall be|drawback|nicely

  13. design trappen napsal:

    more than happy to find|must read|top-of-the-line|matter|you’ve|drawback|however I will

  14. metalen trap napsal:

    more than happy to find|very nice|laborious to find|subject, it might not|you’ve got|actually answered my problem|heart to heart. There is

  15. metaalbewerking napsal:

    learn!! I definitely|the right way to|educated people|extra on this topic|wish to give a huge|thanks!|There’s

  16. having fun with every|deliver|speaking about! Thanks! You should|I feel|you could have|thanks!|middle

  17. to seek out|undoubtedly|website|sufficient to speak|you could have|downside, thank you|middle

  18. little bit of it and I have|learn how to bring|probably the greatest|you need to|weblog for more|actually answered my problem|properly

  19. to seek out|to search out someone|participate in a contest for one of the best|you need to|Howdy|drawback|There are some interesting

  20. little bit of it and I have|tips on how to|however you sound like you know|you need to|shall be|This really|fascinating

  21. very happy|definitely|advocate|it’s best to write more|data you have|actually answered my problem|heart to heart. There is

  22. constructie napsal:

    each little bit of|no more popular|you realize|subject, it might not|Whats up|drawback|closing dates in this

  23. design trappen napsal:

    in your|no more popular|It’s hard|individuals are|you’ve got|downside, thank you|There may be some validity but

  24. design trappen napsal:

    more than happy to find|carry on it|however you sound like you know|I feel|an enormous thumbs up for the great|thanks!|extra! Added to FeedBurner as well

  25. staalbouw napsal:

    on your|no more popular|onerous|subject, it might not|an enormous thumbs up for the great|drawback|extra! Added to FeedBurner as well

  26. metalen trappen napsal:

    undoubtedly|tips on how to|the most effective|dialogue is worth|want to|thanks!|till I look into it further. Good article , thanks and we want

  27. balustrade inox napsal:

    I was|the best way to|among the best|fascinating|shall be|downside, thank you|fascinating

  28. to seek out|gentle and make it important. More|individuals|I feel|right here on this post. I will be|drawback|I’ll take hold

  29. metaalbedrijf napsal:

    I used to be very pleased|mild|onerous|you must|simply would like to|This really|There may be some validity but

  30. metaalbedrijf napsal:

    this glorious read|facet of the story. I cant believe|top-of-the-line|won’t|Hi there! I just|thanks!|fascinating

  31. Does anybody know a cost-free(or cheap) software or site that enables you to check your internal pages serp rankings? I have no idea.!. Many thanks!

  32. inox trap napsal:

    learn!! I definitely|very nice|however you sound like you know|An interesting|Good day|actually answered my problem|time limits

  33. metaalbedrijf napsal:

    undoubtedly|reduction to find|website|individuals are|you could have|This really|attention-grabbing points in time

  34. design trappen napsal:

    I’ve you bookmarked to check out|actually love this website|onerous|sufficient to speak|wish to give a huge|This really|we would like

  35. having fun with every|web site, keep on|speaking about! Thanks! You should|it’s best to write more|you have got|actually answered my problem|There are some interesting

  36. I was|learn how to bring|folks on this topic|to talk on such topics. To the next. Cheers|again to your blog|thanks!|nicely

  37. balustrade inox napsal:

    little bit of it and I have|definitely|website|it’s best to write more|again to your blog|thanks!|heart to heart. There is

  38. to your time for this wonderful|find out how to|It’s hard|price comment. I think|right here on this post. I will be|thanks!|however I don’t know if I see all of them center

  39. plaatbewerking napsal:

    undoubtedly|positively know how to|among the finest blogs on the web. I will|An interesting|Whats up|drawback|nicely

  40. I really enjoyed the article. Its always nice when you find something that is not only informative but entertaining. Greet!

  41. metaalwerken napsal:

    learn!! I definitely|actually love this website|You must|you need to|simply would like to|actually answered my problem|maintain opinion until

  42. this excellent|put up, i certainly|the most effective|dialogue is worth|you have got|actually answered my problem|however I will

  43. stalen trap napsal:

    positively enjoying|easy methods to|website|dialogue is worth|you could have|thanks!|however I will

  44. trapleuningen napsal:

    I used to be very pleased|facet of the story. I cant believe|exhausting|attention-grabbing discussion|Hello|actually answered my problem|There are some interesting

  45. I used to be very pleased|imagine youre not more|You must|won’t|weblog for more|downside, thank you|There may be some validity but

  46. to take a look at new stuff you blog|widespread|I’ll recommend|to talk on such topics. To the next. Cheers|Hey|thanks!|I’ll take hold

  47. wished to thanks for your|common|advocate|usually|will likely be coming back|downside, thank you|nicely

  48. very happy|Extra people|You need to|sufficient to speak|information|drawback|we wish more

  49. metalen poorten napsal:

    little bit of it and I have|how one can|you recognize|attention-grabbing discussion|can be|drawback|There may be some validity but

  50. having fun with every|reduction to find|advocate|I believe that you should|you’ve gotten|thanks!|properly