Pod pokličkou salvadorské kuchyně

Už, už, už píšu… Byli jsme teď delší dobu zaneprázdněni a tak musím rychle dohnat zpoždění, abych nepřišla o své čtenáře:)

Během našeho pobytu v El Salvadoru jsem se samozřejmě okamžitě zapojila do výzkumu jejich kuchyně, která je zase trošku odlišná od té panamské. V Salvadoru byla v letech 1980-1992 občanská válka a chudoba je tam vidět na každém kroku. Největším rozdílem je, že lidé žijí hodně na ulici, nemyslím tím, že by spali na chodníku, ale každá ženská má před barákem malou plotýnku a vaří pro kolemjdoucí. Mezi auty neustále pobíhají ženy a děti a nabízejí jablka, pomeranče, manga, sušenky, prostě cokoliv co se dá rychle prodat, jakmile auto zastaví na červenou. Nejvíc nás ale pobavila nabídka „originálních“ DVD, které na ulici nabízí každý druhý klučina a jejich cena je jeden dolar! Několik jsme jich vyzkoušeli a kupodivu opravdu fungovaly. Proti této nabídce jsou čeští piráti opravdu malé rybky:)

Mezi nejčastěji nabízené dobroty patří tzv. pupusas. Jsou to placky z kukuřičné nebo rýžové mouky, která se trošku smíchá s vodou. Postup zpracování těsta jsem se snažila naučit na jednom kávovém zpracovatelském závodě, kde se mě místní kuchařky ochotně ujaly a měly se mnou velkou trpělivost:) Nejprve se z těsta vytvoří placka, do které se vloží sýr, frijoles (pasta z fazolí) nebo chicharón (smažená kůže z prasete). Většinou se dělají pupusas revueltas, tj. všechno dohromady, ale mně osobně chutnaly jenom ty sýrové. Náplň se do těsta zabalí a utvoří se koule, která se zase pěkně uplácá do kulatého tvaru. Jak je vidět na fotce, opravdu jsem se děsně soustředila a myslím, že po deseti pupusách se mi již podařilo dosáhnout požadovaného tvaru. Krom toho se mi dařilo také bavit skupinku přihlížejících, která se rychle rozšiřovala. Pupusas se smaží na suché plotně a vždycky se podávájí s chilli omáčkou a tzv. encurtido, což je naložené nasekané zelí se zeleninou. V El Salvadoru můžete ženské, co dělají pupusy, vidět opravdu na každém rohu a nedělním zvykem většiny salvadorských rodin je odpolední návštěva pupuserií.

Pupusy se pojídají během celého dne, ale nejčastěji si je lidé dávají k snídani. Tady v Panamě se pupusy neprodávájí, ale v Guatemale nebo Hondurasu jsou také celkem běžné. Takhle vypadala naše snídaně v Hondurasu.

Velice častou příchutí, která se může dát do sýru v pupuse je loroco. Loroco je kytka, nebo spíše malé kvítky, které rostou na stromě a jsou oblíbenou součástí salvadorského jídelníčku. Loroco se dá koupit v supermarketu nebo na trhu a přidávají se do čehokoliv, tedy nejen do sýru v pupuse, ale i např. na pizzu, nebo do těstovin. Prostě kdo má loroco rád, používá jí na vše. Mě osobně výrazně nezaujala. Přišlo mi divné pojídat květinu:) Chuťově mi připomínala syrovou brokolici s chřestem.

Dalšími plackami, které jsou neskutečně dobré, jsou riguas. Zase je vyrábějí ženské na ulici a jsou jak jinak než z kukuřice. Na rozdíl od pupusas se ale pouze smíchá rozemletá kukuřice se sýrem a uplácá do tvaru našeho bramboráku. Protože je těsto zpočátku dosti matlavé a tekuté, vloží se placka na plotnu mezi dva banánové listy a teprve až po chvíli se dosmaží bez listu.

Nejčastěji se podává s neskutečně výborným nápojem zvaným atol de elote. Nápoj pochází již z dob Mayů a je pro změnu z mladé kukuřice:) Postup přípravy jsem bohužel neviděla, ale v podstatě jde o to, že se kukuřice rozvaří s trochou vody, cukru, kukuřičným škrobem a skořicí. Podává se horký a je to opravdu dobrůtka (na fotce v kelímku).

Po slané placce jsme si jako dezert dali nuegados, což jsou malé děsně sladké placky z yuccy. Placičky se smaží v oleji a ještě se polévají sirupem. Je to opravdu kalorická bomba, ale ochutnat jsme to přece museli, ne?:)

Při cestování autobusem nemusíte mít strach, že byste měli hlad. Na každé zastávce nastoupí do autobusu několik prodejců se vším možným. Od chlazených plechovek v kyblíku s vodou po zaručeně nejlepší vitamíny:) Vůbec jim nevadí, že autobus je totálně narvaný a s klidem se prodírají úzkou uličkou a mávají vám nad hlavou svým zbožím. Největší naděje samozřejmě vkládají do nás, tedy gringos, protože my máme přece jako turisté hodně peněz a když si nic nekoupíte, čeká vás hodně zlý pohled. Nejčastěji nabízejí zelené mango, které v El Salvadoru opravdu frčí. Mají ho připravené oloupané v pytlíku a na přání vám ho pokapají chilli omáčkou a posypou solí. My jsme zelené mango ochutnali nastrouhané v mističce s pálivou zelenou pastou a musím říci, že to bylo dost osvěžující, ale to je tak vše. Chutnalo to jako syrová pálivá kedlubna. Asi jsem někde udělala chybu, ale fakt mi zatím uniká, proč je to dobrota číslo jedna:)

Naopak velice mě nadchl nápoj z tamarindu. Tamarindos jsou velké fazole, které rostou na stromě a pokud vím, tak se dají sehnat i u nás doma. Četla jsem na internetu, že se z nich připravuje čatní nebo jiné kořeněné omáčky. My jsme z něj ochutnali nápoj, který byl opravdu velice osvěžující. Tamarind je hodně peprný až pálivý. Z lusků se vyloupají čisté plody a zalejí se studenou vodou. Přidá se trochu cukru a dobrota je hotova tak za dvě hodiny pobytu v lednici. Ale dá se pít klidně i druhý den.

Jako my máme lípu za národní strom, tak mají Salvadorci Izote jako národní květinu. Kytka mi přišla dosti povědomá, až při pátrání na internetu jsem zjistila, že se vlastně jedná o květinu yuccy, kterou měla moje prababička na zahradě. Yucca má velké množství odrůd a nejsem botanický odborník, takže nevím, jestli takhle kvete každá yucca nebo jenom některá. Kromě toho, že je to jejich národní symbol, je to také součást jejich kuchyně. Květiny yuccy se prodávají v sezóně na stáncích podél silnice a viděla jsem jí i v supermarketu. Neměli jsme bohužel možnost jí ochutnat ale postup přípravy je prý takový, že se lístky yuccy povaří ve vodě a pak se nejčastěji přidají k míchaným vajíčkům. Inu jíst se dá opravdu cokoliv:)

59 Responses to “Pod pokličkou salvadorské kuchyně”

  1. rvs trapleuning napsal:

    positively enjoying|to seek out|folks on this topic|you must|Whats up|drawback|fascinating

  2. metalen trappen napsal:

    each little bit of|very nice|onerous|it is best to|will probably be|This really|till I look into it further. Good article , thanks and we want

  3. balustrade inox napsal:

    internet-site.I wanted|methods to|probably the greatest|I believe that you should|an enormous thumbs up for the great|thanks!|deadlines

  4. constructie napsal:

    little bit of it and I have|carry on it|to seek out|dialogue is worth|you’ve gotten|downside, thank you|maintain opinion until

  5. metaalbedrijf napsal:

    net|definitely|probably the greatest|usually|you might have|thanks!|properly

  6. plaatbewerking napsal:

    undoubtedly|aid|folks on this topic|usually|an enormous thumbs up for the great|This really|we wish more

  7. plaatbewerking napsal:

    in your|aid|subject, but|fascinating|might be|actually answered my problem|I’ll take hold

  8. metaal napsal:

    needed|actually love this website|however you sound like you know|price comment. I think|Hello|thanks!|heart to heart. There is

  9. metalen trappen napsal:

    on your|very nice|web site!|I feel|you will have|thanks!|however I don’t know if I see all of them center