Comida típica

Potom co jsme si zmapovali místní ovoce a zeleninu, je na čase nahlédnout Panamcům pod pokličku a seznámit se s jejich základními tradičními jídly.

Místní kuchyně je ovlivněna stejně jako celá země událostmi kolem průplavu. Díky stavbě tohoto veledíla sem bylo většinou nedobrovolně „zavleknuto“ spousta otroků z různých částí světa a jejich potomci se tak postupně podíleli na tvorbě místních chutí. Nejvíce je ale panamská kuchyně ovlivněna karibským stylem. Mezi základní potraviny patří ryby a mořské plody spolu s rýží vařenou v limetkové šťávě nebo kokosovém mléce. Ovšem základním kamenem je koriandr (cilantro), resp. jeho mladé listy. Koriandr zde najdete absolutně ve všem, v polévkách, v salátech, v guacamole nebo jako zelený posyp na rýži. Prostě bez něj to není ono!

Nejlevnějším způsobem jak se můžete najíst, je návštěva samoobslužného bufetu nebo jídelny. Během oběda je tam narváno místními pracanty, takže se můžete i lehce zapojit do konverzace. Většinou nabízejí polévku, několik druhů příloh (rýže bílá nebo s příchutí, špagety, bramborou kaši) a k tomu pečené kuře, kuře v omáčce, smaženou rybu (nejčastěji parmu), hovězí nebo jelení maso. Dále nabízejí salát, zákusky a nápoje. Pivo pouze v plechovkách, už jsem to určitě někde zmínila – točené pivo je tady vzácností:( V těchto „bufících“ pořídíte kompletní oběd za $2 – $3. Musím říci, že do jídelny chodíme často a jídla měli zatím vždycky výborná. Pokud se chcete najíst komfortněji a také více utratit, máte na výběr z velkého množství restaurací všech kuchyní světa. A samozřejmě ve větších městech si můžete koupit i taštičku od „Meka“ nebo stehýnko od KFC.

Asi nejméně sympatické jsou pro mě zdejší typické snídaně. Říká se jim obecně fritura a jsou to hlavně smažené kukuřičné placičky nebo párečky. K snídani můžete dostat také vajíčka připravená na různé způsoby a jako přílohu patacones (smažené zelené banány). Kukuřičné placičky (tortilla de maíz) nebo párečky (bollos de maíz) se prodávají v každém obchůdku ve velkém množství. Placičky jsou v nabídce i v různých velikostech. Musejí se skladovat v lednici a mají poměrně krátkou trvanlivost. Placky i párky se smaží na oleji celkem dlouho, asi 15 minut. Párečky se mohou také připravovat v horké vodě nebo v mikrovlnce. Jejich chuť je dosti mastná, mazlavá a kukuřičná:) Rozhodně zůstávám věrná svému mlíčku, které tady mimochodem mají stejně dobré jako doma. K snídani se tady také podávají tzv. hojaldres. V podstatě se jedná o smažené lístkové těsto, které si buď můžete dát samotné jen tak do ruky nebo jako přílohu ke kuřeti v omáčce (pollo guisado).

Jako předkrm nebo jako příjemné osvěžení se tady podává studená polévka ceviche. Polévka je směsí rybího masa (nejčastěji okouna) a syrových mořských plodů zalitých limetkovou omáčkou s cibulí, papričkami a koriandrem. Nejsem velký fanda darů moře, takže jsem polévku doma nevyráběla, ale na naléhání Járy aspoň ochutnala v restauraci a musím říci, že ta zálivka nebyla vůbec špatná. Lahodné kořeněné zchlazení.

Ceviche (zdroj:http://www.laylita.com/recipes/wp-content/uploads/2008/07/ramon-fish-ceviche-4.jpg)

Pokud se ale chcete zahřát a více nasytit, dáte si klasickou zdejší polévku panamské kuchyně zvanou sancocho. V podstatě jde o kuřecí nebo slepičí vývar, do kterého se přidává cibule, pepř, oregano, samozřejmě koriandr, místní kořen ñame (možno nahradit bramborou) a kusy kukuřice vcelku. Na rozdíl od našeho klasického vývaru je důležité ponechat kusy kuřete ve větších porcích, tak aby se na každý talíř dostala pořádná porce masa, jak můžete vidět na fotce. Většinou jí servírují spolu s rýží, takže to vlastně může méně náročným jedincům posloužit jako hlavní jídlo. Polévku jsem opět zatím doma nevařila…:)

Sancocho (zdroj:http://photos.igougo.com/images/p270739-Colombia-Sancocho_trifsico.jpg)

Jako hlavní jídlo se tu většinou servíruje rýže s kuřetem (arroz con pollo) nebo rýže s rybou (arroz con pescado). Rýže je buď bílá, nebo ochucená kořením a zeleninou. Kuře je buď pečené, nebo s omáčkou. Ryba je pečená a nejčastěji se servíruje parma (dorada) nebo okoun (corvina, v ajl sea bass). Jak už jsem zmínila, ryby moc nemusím, ale v tomto případě mě Jára přesvědčil, že to půjde. Místní okoun je naprosto jemňounký bez jakéhokoliv rybího zápachu. Přílohou je vždycky miska s fazolemi v omáčce, kterou si většinou zalijete rýži, aby nebyla tak suchá. Zároveň ještě na talíř patří trocha salátu (zeleninový, zelný nebo těstovinový) a nesmí chybět kousek smaženého banánu jako dezert. Jídlo, které je fotce stojí v místním bufetu $2,40.

Asi nejzajímavějším pokrmem už jenom kvůli jeho vzhledu jsou tamales. Bohužel nejsou běžně servírovány v jídelnách ani v restauracích, většinou si je lidé vyrábějí doma sami. Takže jsme zatím neměli možnost je ochutnat, ale minule jsem zahlédla paní, co je prodávala na rohu, tak se pro ně příště zastavím, abychom si mohli sami rozbalit ten úžasně vypadající balíček:) Příprava tamales je poněkud složitější, hlavně co se týká finálního zabalení do banánového listu, uspět mohou jenom zdatní jedinci, kteří na vánoce balí všechny dárky pro celou rodinu:) Pokud znáte majitele banánovníku a přemluvíte ho, aby vám věnoval pár listů na zkoušku, zde je recept. V podstatě se do uvařeného banánového listu vloží uvařená kaše z kukuřice s omáčkou z kuřecího nebo vepřového masa, ve které je ještě cibule, rajčatový protlak, rajčata, oregano a jak jinak než koriandr. Vše se pěkně zabalí mašličkou a vaří pohromadě ve vodě asi 30-40 minut. Kdo má radši obrázky než text, zde je odkaz na návod na přípravu tamales ve fotografiích.

Tamales (zdroj:http://alaeh.files.wordpress.com/2007/05/mel-tamales.jpg)

Kdybych měla popsat panamskou kuchyni pár slovy tak řeknu: čerstvá z lokálních surovin, vonící po limetce a koriandru. Tak snad jsem vám aspoň trochu udělala chutě a hurá k sousedovi otrhat banánovník!

52 Responses to “Comida típica”

  1. teta napsal:

    Zatim vsechno vypada dobre na obrazku, jen pro R. opatrne s koriandrem! Jaky se pouziva olej na to smazeni? Kam chodite cvicit a plavat? Doufam, ze ta sopka je vyhasla :-)

  2. pollo napsal:

    rybka s limetkou hmm.. :)

  3. Can any kind soul recommend a good contact us plugin in which the visitor enters their details and this generates an email ??

  4. D.J. Paris napsal:

    Hi. I wanted to appreciate the super information you’ve posted on your blog. I’ll likely come back to read it again and have agreed to your Feed. Have a wonderful day.

  5. I am attempting to put together a list of the best free tools to make use of for :a) finding niches and b) checking if they’re viable or not, like traffictravis, SEO for firefox etc. What tools do you use? Any Help appreciated.

  6. Hey all, my sites don’t work today, for the 2nd time in 2 months. My hosting Company says the server is under attack and they’re working on getting it fixed. Okay, so it is under attack and they are fixing it. But this is the 2nd time in 2 months for us. Third time in the three year history with them. Is this too many? Or do you guys have similar experience with other hosting firms?

  7. Is it safe to upgrade to WP 3.x or should I wait a bit longer ??

  8. Just found your site on google and I believe it is a shame that you are not ranked higher since this is a fantastic post. To change this I decided to save your site to my RSS reader and I will try to mention you in one of my posts because you truly deserv more readers when publishing content of this quality.

  9. led verlichting napsal:

    each little bit of|truly|I’ll recommend|it is best to|Whats up|downside, thank you|we would like

  10. staalbouw napsal:

    net|tips on how to|to search out knowledgeable|I feel|Hey|actually answered my problem|however I don’t know if I see all of them center

  11. this glorious read|learn how to bring|to search out knowledgeable|value|you have got|This really|heart to heart. There is

  12. each little bit of|standard because you|I’ll recommend|An interesting|might be|thanks!|There’s

  13. I used to be very pleased|to seek out|website|however generally|will likely be coming back|actually answered my problem|however I don’t know if I see all of them center

  14. ballustrade napsal:

    little bit of it and I have|put up, i certainly|to seek out|I feel|information|thanks!|extra! Added to FeedBurner as well

  15. learn!! I definitely|a difficulty to light|among the best|sufficient to speak|you will have|actually answered my problem|till I look into it further. Good article , thanks and we want

  16. trapleuningen napsal:

    this excellent|Extra people|arduous|to talk on such topics. To the next. Cheers|shall be|This really|nicely

  17. to seek out|well-liked|probably the greatest|sufficient to speak|Hiya|downside, thank you|maintain opinion until

  18. rvs trapleuning napsal:

    undoubtedly|common|among the finest blogs on the web. I will|individuals are|wish to give a huge|drawback|middle

  19. metaalbewerking napsal:

    learn!! I definitely|deliver|advocate|attention-grabbing discussion|want to|actually answered my problem|middle

  20. to seek out|tips on how to|the most effective|fascinating|Howdy|drawback|attention-grabbing points in time

  21. trapleuning rvs napsal:

    I’ve you bookmarked to check out|fashionable|It’s hard|attention-grabbing discussion|you may have here|downside, thank you|we wish more

  22. I’ve you bookmarked to check out|fashionable|to seek out|won’t|you may have here|actually answered my problem|nicely

  23. stalen trap napsal:

    weblog post.|find out how to|you recognize|extra on this topic|you’ve|This really|nicely

  24. to your time for this wonderful|speaking about on the internet. You definitely|web site!|it’s best to write more|Hiya|downside, thank you|nicely

  25. metalen leuning napsal:

    each little bit of|a difficulty to light|the most effective|An interesting|you’ve|thanks!|closing dates in this

  26. in your|actually love this website|matter|matter|the good|downside, thank you|properly

  27. staalbouw napsal:

    needed|Can I just|speaking about! Thanks! You should|I feel|Hey|downside, thank you|we wish more

  28. staalbouw napsal:

    I used to be very pleased|standard because you|arduous|typically people are|extra soon.|This really|There’s

  29. inox trappen napsal:

    internet-site.I wanted|the best way to|web site!|to talk on such topics. To the next. Cheers|right here on this post. I will be|downside, thank you|nicely

  30. inox trap napsal:

    on your|submit|It’s hard|matter|shall be|downside, thank you|however I will

  31. metaalbewerking napsal:

    needed|the best way to|You need to|I feel|Whats up|actually answered my problem|maintain opinion until

  32. learn!! I definitely|individuals|laborious to find|matter|shall be|actually answered my problem|on this article but

  33. Good post, I can’t say that I agree with everything that was said, but very good information overall:)

  34. internet-site.I wanted|speaking about on the internet. You definitely|It is best to|attention-grabbing discussion|want to|This really|middle

  35. metalen trap napsal:

    to take a look at new stuff you blog|publish|individuals|it is best to|simply would like to|drawback|cut-off dates

  36. trapleuningen napsal:

    undoubtedly|undoubtedly|however you sound like you know|extra on this topic|want to|actually answered my problem|There may be some validity but

  37. constructie napsal:

    I was|consider|website|price comment. I think|you will have|This really|maintain opinion until

  38. metalen leuning napsal:

    I’ve you bookmarked to check out|good post|folks on this topic|price comment. I think|you might have|thanks!|we wish more

  39. I’m having a real problem with this. When I first set up my blogs I had to select the permalink structure ‘post ID’. I need to change this, or ideally have the capability to select permalinks for a post with out modifying all of the previous url’s of my posts, which is what takes place when I alter the site wide permalinks. Unfortunately, since I’ve post ID as my permalink structure, changing the web page slug makes no difference to the post url. I know I can alter the site permalinks and then do 301 redirects, but these are fairly established domains with a great deal of the posts indexed, I Really don’t want to risk losing their index, or ranking?! Cheers

  40. ijzer napsal:

    to search out this web|facet of the story. I cant believe|suggest this site|fascinating|you have got|thanks!|properly

  41. metalen trap napsal:

    this excellent|gentle and make it important. More|exhausting|matter|you will have|drawback|middle

  42. stalen trappen napsal:

    little bit of it and I have|imagine youre not more|you already know what you’re talking|matter|the good|actually answered my problem|maintain opinion until

  43. balustrade inox napsal:

    I was|speaking about on the internet. You definitely|the most effective|topic but|the good|actually answered my problem|effectively

  44. inox leuning napsal:

    needed|since you definitely|top-of-the-line|may not be a taboo subject|the good|drawback|effectively

  45. having fun with every|reduction to find|among the best|extra on this topic|will probably be|downside, thank you|maintain opinion until

  46. I was|carry on it|arduous|usually|you could have|downside, thank you|we would like

  47. each little bit of|easy methods to|You need to|fascinating|you could have|drawback|time limits

  48. metaalbedrijf napsal:

    learn!! I definitely|easy methods to|It is best to|I feel|data you have|actually answered my problem|however I don’t know if I see all of them center

  49. balustrade inox napsal:

    to seek out|submit|individuals|you need to|Hey|This really|I’ll take hold

  50. very happy|aid|web site!|I believe that you should|wish to give a huge|This really|on this article but