Co se dále prodává na trhu?

Papricky

Do českých škol zatím ovoce ani zelenina nedorazily, tak si pojďme přečíst jakoupak to exotickou zeleninku papají Panamci:)

Dějiny Panamy se jednoduše dělí na tři části: doba před příchodem španělských dobyvatelů, doba před kanálem a doba po kanálu. S tím souvisí i naše dnešní téma, tedy zelenina. Zemědělství totiž v Panamě v době před stavbou kanálu hrálo mnohem větší roli než dnes. Kanál se stal hlavním zájmem ekonomiky země a zapříčinil tak velký odliv pracovní síly ze zemědělství. V současné době je 80 % produkce zeleniny soustředěna v oblasti vulkánu Barú, kde se pěstuje zelí, mrkev, hlávkové saláty, cibule, pórek, řapíkatý celer, papriky, rajčata a brambory. Oblast je díky sopečné půdě velice výživná a také hodně členitá. Když jsme viděli, jak místní chlapci snášejí z opravdu prudkého bahnitého kopce, bednu plnou hlávek zelí, zasmáli jsme se našim plochým políčkům.

Verdura de Cerro Punta

Mezi hlavní zeleninové produkty Panamy patří rýže (arroz) a kukuřice (maíz). Rýže se zde prodává v min. 1 kg balení, které je zřejmě určeno pouze pro turisty, protože místní muže nejčastěji zahlédnete s 10 kg pytlem rýže na rameni, jak si to „štráduje“ domů, kde tímto pytlem nasytí svoji rodinu (většinou 2 manželky a velká kupa dětí). Místním mužem myslím původní obyvatele z etnické skupiny Ngöbe-Buglé. Ostatní Panamci nemají dvě ženy (tedy myslím oficiálně) a případné pytle s rýží si vozí autem :)

Asi každý zná historii brambor (papas), které se původně pěstovaly na území Latinské Ameriky a díky úžasným španělským dobyvatelům je mohl později ochutnat celý svět. Záhadou zůstává, proč konkvistadoři nerozšířili také ostatní příbuzné brambor, kterým se často říká „sladké brambory“. Mezi ně patří hlavně yuca, otoe a ňame. Abychom Španělům tak nekřivdili, je pravdou, že některé z těchto rostlin se pěstují v Africe a Asii.

Yuca

Yuca, známá v češtině jako maniok, má v syrové podobě vysoký podíl kyanovodíku. Mazaní domorodci tohoto jedu využívali pro své šípy. Nemusíte se ale bát tuto hlízu ochutnat, jelikož vařením se jed odbourá (samozřejmě jsem si nejprve počkala, až ochutná Jára:) Díky své schopnosti růst i v suchých nevýživných půdách je velice rozšířena v Africe, kde se z ní zpracovávají také listy. Yucu v Panamě můžete koupit v jakémkoliv obchodě nebo na trhu se zeleninou. Většinou už se prodává nasekaná na menší kusy. Velikost, jakou vidíte na fotce, jsem pořídila za 25 centů a stačila akorát pro nás dva. Vrchní slupka je skoro jako z papíru a jde snadno sloupnout, pod ní je ještě tvrdší nafialovělá vrstva, kterou musíte také odstranit. Yucu poté rozkrájíte na vámi preferované tvary, nejčastěji se podává ve formě větších hranolů. Povaříte v osolené vodě cca 30 minut a pak je možné jí rovnou konzumovat. Většinou se ale uvařené kousky ještě smaží na oleji a budí tak dojem větších bílých hranolek:) Smažené kousky jsou celkem dost vysušené a chuť bych řekla, že yuca nemá žádnou. Takové tvrdší, sušší, nafouklé, bílé hranolky… Ale jako změnu, v našem jídelníčku, jsem jí uvítala. Zřejmě právě proto, že samotná yuca nemá nijak výraznou chuť, jsou oblíbenými recepty různé omáčky. Vyzkoušela jsem tzv. „Yuca con mojo“: yuca se uvaří ve vodě s troškou šťávy z limetky a solí. Na olivovém oleji osmažíte plátky česneku, nakrájenou cibulku a vymačkanou šťávu z citrónu. Recept uvádí 1/3 šálku citrónové šťávy, ale doporučuji méně, bylo to již příliš kyselé. Uvařenou yucu zalijete touto omáčkou a poté ji ještě chvíli v této omáčce osmažíte.

Otoe

Další z „kořenů“, který zde můžete koupit je otoe. Nenašla jsem bohužel jeho český název, ale ve světě je také znám pod jmény: xanthosoma, malanga, taro nebo cocoyam. Rostlině se také říká elephant ear (sloní ucho) podle tvaru jejích velkých zelených listů. Poté co jsem na internetu našla tyto informace, jsem si všimla, že tahle rostlina tu roste všude podél cest, něco jako náš divoký křen. Otoe se stejně jako yuca musí oloupat a jeho vnitřek je na rozdíl od yucy fialový. Opět se musí povařit (cca půl hodiny) a buď se konzumuje přímo jako brambora, nebo se z něj většinou dělá kaše či se přidává do polévek. Jeho struktura po uvaření, jak sami můžete vidět na fotce, je taková mazlavá a tedy vhodná spíš na to rozmačkání. Chuťově musím říci, že mě tedy otoe vůbec nezaujal, bylo to jak hodně sladké, rozvařené a škrobové brambory. Ale kdo si potrpí na barevnost talíře, může s tímto kořenem udělat parádu:) Hromádka na fotce stála 70 centů.

Tímto děkuji za komentář od Neryho, který mě upozornil, že otoe je v češtině znám pod názvem Kolokázie jedlá.

Uvarene otoe

Elephant ear

Do skupiny místních „sladkých brambor“ patří také ñame. Ve světě je znám pod pojmem Mexican yam, ale jak přišel ke svému českému názvu, opravdu netuším: smldinec chlupatý. Jedná se o popínavou rostlinu, která má mimo jiné pověst léčivé bylinky hlavně pro ženy. Má příznivé účinky na snižování bolestí a nepříjemných symptomů v době klimakteria, dříve se ženám podávala během těhotenství a při menstruačních potížích. Dokonce byly z jeho hlíz vyráběny první antikoncepční pilulky! Díky jeho schopnosti uvolňovat svaly ho Aztékové používali jako zklidňující přípravek při zažívacích potížích nebo pro utišení bolesti při porodu. V současné době se používá jako doplněk ve sportovní výživě (rostlina je lat. discorea, výtažek z ní pak diosgenin), kvůli jeho schopnosti zlepšovat fyzickou výdrž a urychlovat svalový růst. Tak a teď to Jára bude chtít vařit denně…:) Fotku jsem nepořídila, ale vypadá dost podobně jako předchozí „kořínci“.

Chayote

Trošku podivná zelenina je pro mě chayote (čajot). Vypadá jako větší a zelenější hruška. Vnitřek je světle zelený s jedním bílým semínkem. Jako syrový se přidává do salátů nebo omáček a většinou se kombinuje s citrónovou nebo limetkovou šťávou. Dále se může vařit, péct, rozmačkat nebo osmažit jako cuketové řízky. Přesto, že jsem chayote uvařila, jeho chuť mi připomínala kombinaci syrové okurky s kedlubnou. I struktura byla stále tvrdá a velice čerstvá. Shrnula bych to asi tak, že ho prozatím ve své kuchyni používat nebudu:) V kuchyni se využívá i jeho semínko, které má jak jinak než oříškovou chuť. Zpracovávají se i jeho listy a to buď do salátů, nebo jako sušené na přípravu čaje. Aby to bylo kompletní, lidé využívají i jeho kořen, kterým nasytí sebe nebo častěji svůj dobytek. Na Taiwanu je tato rostlinka oblíbená svými mladými výhonky, které tvoří součást místní kuchyně a jsou nazývány „dragon-whisker“ , tedy dračí vousky. Před čtyřiceti lety bylo objeveno na hřbitově v městečku San Bernardo v Kolumbii 30 mumifikovaných těl. Jejich perfektní stav vědci přisuzují místnímu klimatu, složení půdy a také časté konzumaci právě chayote, kterému se v Kolumbii říká guatila. Takže dámy, zapomeňme na plastické operace! Pokud vím, tak se dá čajot koupit už i u nás, tudíž cesta k zachování mládí je tu.

Platanos na stromě

V předchozím článku o ovoci jsme se hned na začátku věnovali banánům – žlutým. Nebylo by tedy od nás pěkné, kdybychom se teď nevěnovali banánům – zeleným. Tyto zelené „banány“ jsou nazývány plátanos. Myslím, že jejich menší odrůdy (většinou červené) jsem spatřila už i u nás v obchodech. Z botanického hlediska není mezi banány a plátanos moc rozdílů, popravdě na první pohled mi i oba stromy přijdou totožné. Rozdíl nezná ani slovník, který „plátano“ přeloží jako banán. Hlavním rozdílem je způsob konzumace. Banány se jedí syrové, kdežto plátanos se musí tepelně upravit. A abychom si v těch barvách udělali ještě větší zmatek: plátanos se sklízejí v době nezralosti, tedy když jsou zelený. Konzumovat se mohou už v tomto stádiu nebo až v době zralosti, když jsou žlutý. Na další fotce tedy nejsou dva banány a dva plátanos, ale čtyři plátanos, z toho dva zralé a dva nezralé.

Platanos

Je asi jasné, že ať zralé nebo nezralé, musejí se plátanos nejdříve oloupat:) Konzistence samotného vnitřku je stejná jako u banánů, akorát barva je jemně oranžová. Nezralé plátanos se nakrájejí na silnější kolečka a smaží se na oleji cca 3 minutky, než chytnou z obou stran jemně nazlátlou barvu. Pak je z oleje vyndáte a jemně každý z nich rozmáčknete, abyste z nich vytvořili ploché placičky. Můžete použít cokoliv, skleničku nebo nám se více osvědčila vařečka. Rozmáčknuté je vrátíte zpět na pánev, aby se osmažily i vnitřní části. Poté už stačí pouze mírně vysušit v ubrousku, posolit a servírovat. Takto připravené plátanos se jmenují „patacónes“ (v češtině stříbrňáky) a jsou výborné samotné jako taková svačinka nebo jako příloha k masu.

Nezrale platanos

Patacones

A protože z brambor děláme doma brambůrky a plátanos se zde konzumují stejně jako u nás brambory, dělají také z nich brambůrky, tzv. platanitos. Příchutě jsou většinou klasické jako přírodní, slané, pikantní anebo zajímavější limetkové.

Platanitos

Pokud si plátanos necháte doma delší dobu, zežloutnou do barvy banánů a můžete z nich připravit tzv. plátanos maduros (zralé plátanos). Nakrájená kolečka nebo rozkrojené půlky vložíte do rozpáleného oleje a z obou stran je smažíte tak dlouho až sami zkaramelizují a změknou. Pokud máte radši sladší verzi, můžete je před smažením posypat cukrem a skořicí, jako jsem to udělala já na fotce. Výsledek je výborný slaďounký teplý „banánek“. Jelikož chuťově je zralý plátano hodně podobný banánu, můžete si tento jednoduchý dezert vyrobit i z něj.

Platanos maduros

10 Responses to “Co se dále prodává na trhu?”

  1. teta napsal:

    Jen to vsechno ochutnejte a vyzkousejte, uz se tesim az nam tady neco dobreho uvarite.

  2. vendy napsal:

    waw! bananomanie! Kazdopádně tolik exotického ovoce najednou, to snad není možné! Všechno je to určitě hrozně zdravé..akorát asi dost sladké. Doufám, že aspon ta zelenina není sladká a dá se jíst ve velkém. Jinak stránky jsou super..nestíhám všechny články, ale něco si sem tam přečtu:-) pa

  3. Nery napsal:

    pěkný článek )
    otoe je česky Kolokázie jedlá, latinsky Colocasia esculenta…Xantosoma je uplně jiná kytka (sice podobná,ale myslím nejedlá).

  4. I am getting a fatal error when i attempt to create a new page on WP. I believe it has something to do with the new WP update. Is anybody else having a related problem? Know how it could be fixed??? Cheers.

  5. I am wondering what software program you folk use to produce WP headers?! I have used MS Paint in the past but it’s not incredibly flexible and does not produce very excellent results. As I’ve dodgy eyesight I would like to find some software program that works well (on Windows 7) and can be installed on any future personal computer without having to (laboriously) learn a brand new interface every time. I have tried Gimp but wow I find it difficult !! What’s the best graphics instrument to go for which is free of charge ??. Any ideas gratefully accepted.

  6. essex bathroom napsal:

    Is it safe to upgrade to WP 3.x or should I wait a bit longer ?!?

  7. I have just subscribed to your rss feed, I am hoping for many more similar posts to this.

  8. led verlichting napsal:

    to your time for this wonderful|no more popular|advocate|however generally|the nice info|actually answered my problem|There’s

  9. london man van napsal:

    I need to invest in an excellent Wp theme. 1 under $200 with no annual fee. Any recommendations?

  10. Pretty terrific post. I encountered your blog and wanted to say your information seems legit. Will keep informed. Thanks.