Postřehy

Tak jsme se o víkendu opět přesvědčili, že Panama City nepatří mezi města, která musíme ještě někdy navštívit. Když jsme tam byli poprvé, neměli jsme čas na procházky, ale atmosféra a zmatek ve městě na nás nepůsobily nijak příjemně. Tentokrát jsme byli ve městě společně s naší kamarádkou Marií Ruíz, jejichž rodinná firma je největší producent kávy v Panamě. Ve městě mají jednu malou kavárnu a tak jsme jí jeli pomoci vyměnit mašiny na espresso a nepatrně přestěhovat nábytek, abychom vytvořili více místa pro zákazníky. Celý víkend jsme tedy strávili po nákupních centrech hledáním vhodné poličky nebo podložky pod mlýnek a neměli jsme čas projít se po městě. Mohu ale zkonstatovat, že mi to vůbec nevadilo.

Teplota byla kolem 33 °C a my jsme se opravdu těšili na návrat do našeho horského městečka, kde je příjemných 20 ve stínu. (Teploty uvádím v rámci lepšího popisu atmosféry města, nikoliv jako provokaci na vaše teploty doma:) Dělat řidičák bych tam tedy nechtěla. Řidiči si dělají absolutně co chtějí, blinkr je věc, kterou snad ani nemají v autě, jediné co opravdu ovládají je troubení. Neustále na sebe troubí, ale evidentně všichni respektují, že hodíte myšku jak zrovna potřebujete, aniž byste směr jízdy nějak naznačili:)

Jednotlivé čtvrtě města jsou viditelně rozdělené na bohaté a chudé. Slabší vrstvy žijí v panelákách, které jsou o dost starší než ty naše (nebo tak alespoň působí) a ze všech se ozývá hlasitá latinskoamerická hudba, ze všech oken něco visí, no prostě takový Chánov. Bohatí mají v oknech i na dveřích mříže a mluví hlavně anglicky… Jelikož velká část města patřila dříve USA (v době, kdy ještě spravovali kanál), tvoří tu lepší vrstvu Američani, kteří mají stále pocit, že Panama je tak trochu jejich. Vánoční atmosféra je akorát v nákupních centrech, výzdobu města jsem nezaznamenala. Bohužel jsme se pohybovali jenom autem, takže nemám žádná fota z ulic. Na kanál jsme se také nedostali, ale určitě tam ještě pojedeme, takže fota z kanálu určitě pořídím. Jenom jsme přes něj několikrát projížděli a je to opravdu velký projekt.

Jediné co se mi povedlo vyfotit, je mašina vlaku, který jezdí na trase Panamský průplav – Colón, což je veliký přístav na pobřeží Karibského moře. Tento vlak převáží hlavně kontejnery a má i vagónek pro přepravu osob a ta jízda prý opravdu stojí za to. Budeme se snažit, abychom se projeli, protože koleje vedou džunglí podél průplavu. Kromě tohoto vlaku jezdí ještě v Panamě vlak v oblasti banánových plantáží na severu země, který slouží hlavně pro místní dělníky. Původně zde byla vystavěná také železnice vedoucí z Panama City do našeho Boquete, ale vládní úředníci rozhodli, že je vcelku zbytečná a tak byly koleje postupně rozebrány a lidé musí trávit 6 hodin za volantem, aby se dostali z hlavního města do Boquete nebo naopak. Panama má stejnou rozlohu jako naše republika, nedovedu si tedy představit, že máme koleje jenom na trase Praha – Třebíč.

Panama Canal Railway

Panama Canal Railway

Postupně se učíme poznávat pro nás neznámé ovoce a zeleninu. Všechny pečlivě fotím a zapisuji jejich zpracování, takže až jich bude víc, určitě o nich napíšu, abyste měli představu co vše u nás neroste:) Dneska jsme cestou z hlavního města jeli přes území „ananasů“. Nikdy jsem ananasové pole neviděla, takže předpokládám, že ani většina z vás, tudíž jsem musela pořídit foto. To zelené co mají ananasy nahoře (nevím jak odborně to nazvat:) vyroste celkem dost vysoko, farmáři to osekají a znovu zasadí.

Ananasové políčko

Ananasové políčko

Ananasy

Ananasy

Při cestě na jednu místní farmu jsme narazili na domácí fitness. Snažila jsem se pořídit bližší foto, ale „správce fitka“ na mě dosti štěkal. Vkládám foto jako inspiraci pro domácí kutily!

Bench press

Bench press

Na závěr malá zkouška vašeho zraku. Kolik papoušků přistálo na stromě u nás na dvorečku???

Papoušci

Papoušci

Ve skutečnosti to bylo hejno o cca 10 papouchů, ale já jsem stihla jenom tyhle DVA!

Papoušci

Papoušci

Letí vrány, letí, letí...

Letí vrány, letí, letí...

Taky jsem vložila nové fotky do Galerie. Některé už byly použity v příspěvcích, ale většina jich zatím nikde publikována nebyla:)

11 Responses to “Postřehy”

  1. teta napsal:

    Dostanu nejakou cenu kdyz jsem prvni? Chteli jsme jet k vam do Panamy ted na svatky, ale ty ceny za hotelove pobyty na tyden jsou kolem Cad$ 2,500 na osobu hahaha, tak pojedeme radsi k Fidelovi na Varadero hahaha. Chodite do mistniho kostela a modlite se pred jidlem pokud jste u nekoho na obede nebo na veceri? Radsi ani nikomu nerikejte, ze jste ateisti cili neverici, tam je to asi samy katolik, tedy aspon v Mx ano. Jinak opatrnosti nezbyva v Panama City i okoli nejen pri prechazeni ulice, ale je tam bohuzel asi hodne nezamestnanych chudaku a zrejme dost velka kriminalita, jinak by bohati nemeli vsude mrize jako na Jamajce. Ahoj!

  2. [...] už jsem uváděla v jednom z předchozích příspěvků, Panama je velký producent ananasů (piñas). Pohled na ananasové pole mi připomíná spíše [...]

  3. teta napsal:

    Vcera (Po 18. 1. 10) byl na HGTV (Home & Garden TV) zajimavy 1/2 hod. porad "House Hunters International", kde dva zajemci z N.Y., Eric & Vladimir, hledali dum/byt ke koupi v Panama City. Vybrali si ctvrt Casco Viejo a zaplatili US$ 460 tisic za jeste nedokonceny (renovovany) byt s balkonem, verandou, garazi a vyhledem na puvodni namesticko s kvetoucimi stromy. I ostatni dva byty byly sice velice vkusne zarizene, ale jeste ponekud drazsi :-). Takze asi zadna lace ani v P.C. pokud clovek nechce bydlet nekde ve slumu.

  4. Is it safe to upgrade to WP 3.x or should I wait a bit longer ?

  5. I am trying to put together a list of the best cost-free tools to use for :a) discovering niches and b) checking if they’re viable or not, like traffictravis, SEO for firefox and so forth. What tools do you use? Any Help appreciated.

  6. D.J. Paris napsal:

    You guys are awesome, found yourself on Google. Just needed to tell you that you are awesome for sharing this.

  7. Does any person know of a slideshow widget, in which I can create photos of my choice, and link every photo to whatever url I want?

  8. essex bathrooms napsal:

    I believe this is a Wordpress site ?. I would like one !. Is this a free theme (I have no cash !) ?

  9. Graco Car Seats napsal:

    I have just subscribed to your rss feed, I am hoping for many more similar posts to this.

  10. Does anybody know of a slideshow widget, in which I can add images of my choice, and link each photo to whatever url I would like?

  11. I’ve found your blog via Google and I’m really glad about the information you provide in your posts