Noční pochod na vulkán Barú

Barú je jedna ze tří sopek v Panamě a díky své výšce 3 475 m n. m. je zároveň nejvyšším bodem Panamy. Velké erupce byly naposledy zaznamenány někdy před 1550 lety a tak trošku menší poslední erupce byla zhruba před 500 lety. V současné době není prokázána žádná činnost, ale seismologové ve své studii budoucí aktivitu nevylučují. V okolí vulkánu se nacházejí tři městečka: Cerro Punta, Volcán a naše Boquete. V případě, že by se vulkán probudil, by byli ohroženi nejen obyvatelé, ale hlavně káva, kterou jsou svahy Barú pokryty. Doufejme, že aspoň dva měsíce bude ještě klid, než si sbalíme kufry a pofrčíme dom, do klidného českého státu bez aktivních sopek, zemětřesení a hurikánů:)

Vulkán Barú je součástí národního parku a tak vás čeká samozřejmě vstupní poplatek, který je pro cizince 5 dolarů, pro místní pak 3 dolary. U strážce parku se zapíšete do návštěvní knihy a můžete ze startovní pozice ve výšce 1 800 m vyrazit na stoupání dlouhé 14 km. Knihu jsme si samozřejmě prostudovali a letos jsme byli třetí česká výprava.

Na vulkán můžete buď vyrazit z El Salta, což je část Boquete nebo z druhé strany „kopečku“ po poněkud prudší cestě z městečka Volcán. Dále si cestu na vrchol můžete udělat zajímavou podle času, kdy vyrazíte. Vyrazíte brzy ráno, nahoře budete kolem oběda, zdlábnete bagetu a do soumraku jste zase dole. Nebo jako většina lidí vyrazíte v klidu odpoledne po domácím obědě, dorazíte někdy k večeru a na vulkánu přespíte, abyste si ráno přivstali na východ slunce. Tato varianta zní sice dobrodružně, ale představa, že nahoru musíte tahat spacáky, stany, jídlo, pití apod. mě celkem odrazuje. Nahoře je dosti chladno a tak by to chtělo pořádnou placatici a teplej spacáček:) Pokud přesto někdo tuto variantu zvolí, měla bych zdůraznit, že chajda určená k přespání už má svá dobrá léta za sebou a v současné době by vás neochránila ani před deštěm.

My jsme zvolili třetí variantu zvanou „stezka odvahy“:) Vulkán Barú je jedno z mála míst na světě, kde je vidět Tichý i Atlantický oceán zároveň (často uvádějí, že je dokonce jediné, ale to se mi zdá díky úzké šíji Střední Ameriky a počtu sopek podezřelé). A tak je možnost vidět tyto dva oceány při východu slunce natolik lákává, že i 6hodinový noční pochod není překážkou. Vyráží se kolem půlnoci s nezbytnými čelovkami a průměrně funíte do kopce těch 6 hodin. Kluci to měli opravdu za 6, jako děvčata jsme se o několik minut zpozdily. Cestou jsme kupodivu nepotkali vůbec žádné zvíře, dokonce i naše obavy o neustále narážející můry do našich svítících čel byly zbytečné. Počasí bylo skvělé, krásný chládek až nahoře jsme se museli přiobléci.

Východ slunce jsme stihli a oba oceány jsme také zahlédli, ale ne na dlouho. Po pár minutách se začalo zatahovat, a tak jsme po kafíčku od salvadorského farmáře Oscara Linarese z termosky, dali zase sestup dolů, který jak si jistě dovedete představit byl mnohem horší. Cesta nám přišla nekonečná. Neustále jsme klesali a zatáčeli, ale rangerská stanice prostě nikde… Musím upřímně říct, že když jsem ve dne viděla, jakou trasu jsme v noci ušli, měla jsem i pocit, že jsem to ani nešla já, že jsme museli být v nějakém nočním deliriu a šlapal za nás někdo jiný. Jediný opravdový důkaz, že jsme si to vyšlápli opravdu my, byly naše ještě několik dní bolavé nožičky. A aby vám to nebylo líto, natočili jsme výhled na kameru:

Cestou dolů na nás začínala doléhat únava z nedostatku spánku a chvílemi jsme i zvažovali variantu menšího dáchnutí:)

V poledne jsme dorazili konečně ke strážci parku, který by si podle mého názoru měl za těch 5 dolarů za vstupné otevřít masážní koutek a poctivě každému výletníkovi promačkat chodidla. Cestou z vulkánu jsme potkali tři auta „šoupající se“ vzhůru. Většinou se jedná o údržbáře televizních a telekomunikačních antén, kterými je vrchol vulkánu posetý. Cesta nahoru jim prý trvá zhruba dvě hodiny. Na jednoho z nich se můžete podívat v krátkém videu.


14 Responses to “Noční pochod na vulkán Barú”

  1. kure napsal:

    do te doby jsme netušil že může člověk usnout vestoje :))

  2. teta napsal:

    Ja puvodne myslela, ze jste jeli temi GMC trucks. Jinak to bylo neco podobneho jako (tenkrat)vystup na Rysy v Tatrach. Uz si ale nepamatuji kolik hodin jsme slapali, ale myslim, ze tam pak byla nejaka bouda s obcerstvenim :-)

  3. Šáfa napsal:

    Kamčo, z tebe je zdatný sportovec!Jinak paráda :-D

  4. tatka napsal:

    Neuvěřitelná nádhera!!!!
    To vám závidim!
    Pa Tatka

  5. Jana napsal:

    Kami, už se na tebe moc těšíme! Zapomeň ale na „klid českého stát bez aktivních sopek, zemětřesení a hurikánů“! :) Aktivní islandská sopka Ej… ovlivňuje život celé Evropky a doufejme, že se nebude činit zrovna při vašem návratu, abyste doletěli! :) Moravu zase bohužel právě sužují povodně … Ale jinak se tu máme super, vůbec bych to za ty nádherné pláže nevyměnila!! :))
    P.S. V sobotu na pařbě v pražském baru jsem potkala úplně náhodou Vendy, tak se těšíme, až to zopakujeme i s tebou! ;)

  6. kitchens essex napsal:

    I believe this is a Wordpress site ?. I would like 1 !! Is this a free of charge theme (I have no cash !!) ?!?

  7. Delfin Paris napsal:

    I collected a lot of interesting things in your blog especially its discussion. From the tons of comments in your posts, I believe I am not alone having all the enjoyment here! continue the great work.Regards

  8. I’m seeking a way to create RSS feeds from multiple pages across different websites, in order that I can do a bit of simple promotion. If anybody could point me in the proper direction, I’d appreciate it.

  9. Hi, I absolutely love exploring the web !. Astonishing isn’t it that 15 years ago it barely existed. Now even Bill Clintons cat has a blog !. I’m sorry in case you think I am being cheeky submitting this here BUT I am 15 years old and have to do a project at school (for my GCSE exams). It would really, really help if folks posted on here how many hours a week they feel they spend on the Web. I think I’m up to 30 hours !. Really appreciate anyone taking the time to reply. Thanks. Bookmarked, I will return every single week.

  10. I’ve an odd scenario, and I do not know what’s causing it. I’ve a site where I can’t seem to create a category. When I purchased the site, they had no categories in there. Every single time I a create a category in the normal category section of wp-admin, it shows up for a minute, but then disappears. something that you guys know of that could trigger a categories to disappear? I’ve switched themes around to see if it was related to that, and it occurs on all themes. I’ve looked at plugins, but cannot seem to find something unusual there.

  11. THAT WAS AWESOME!!! THANK YOU!.. I am new to internet marketing (see my two other posts in your forums) and don’t even have my first site up and running yet but I am absolutely thrilled with the stuff you guys are producing.. Kudos to you all.. Keep it coming..

  12. led verlichting napsal:

    wished to thanks for your|fashionable|laborious to find|extra on this topic|Hi there! I just|thanks!|cut-off dates

  13. Good informative text. I found your blog by accident, just thought Id let you know that you have some really good info on here.

  14. Hello, I am 16 and job prospects where i am in Sunderland (UK) are terrible. So I am attempting to learn all about sites. How you can build them, what a nice one really should look like and what it ought to consist of. I spend all my hours surfing the Web and reading all about web design etc. I thought Wordpress was some sort of a dictionary until recently !! What I dont get is how Wordpress make any money ?! Guess I’ll find out soon enough !.. So thanks for your web site. Bookmarked and I will return to see any changes etc. Good luck and wish me some !