Nezastavujem, máme zpoždění…

Já vím, mám zpoždění! Už dlouho nebyl žádný nový příspěvek. Slibuju, že si vynadám:) Ale věc se má tak, že jsme teď byli hodně zaneprázdnění nějakou tou prací, musíme přece jenom ukázat, že tady nejsme zbytečně! Takže poslední dva týdny byly velice chudé na zážitky, které by mohly být pro vás nějak zajímavé.

Jediné co se událo, byly Velikonoce. „Historka“ o klasickém průběhu našich Velikonoc všechny velice pobavila až bych řekla, že nám ani nevěřili. Kde je přece spojitost mezi šviháním děvčat a ukřižováním Krista. No, moc jsme to ani radši nerozebírali, naše „jiné“ Velikonoce tady prostě nechápou. Zde se slaví hlavně v pátek, kdy se celé město zúčastnilo procesí. My, naučeni, že hlavní den je pondělí, jsme do města ani v pátek nevyrazili:) Takže ani to foto nemám. Opravdu bída, vím to.

Jen co jsem sem minule umístila hádanku o modré misce, tedy o nezvané návštěvě štíra v našem bytečku, jsem mohla psát další. Škvírou nad dveřmi, která mi mimochodem přijde opravdu celkem malá, nám sem spadla tarantulka. I když to bylo spíše mimčo (tak 7 cm), nebyli jsme zrovna nadšení. Zkušeně jsme se chopili modrých misek (máme dvě), a ani nevím, kdo z nás byl vystrašenější, jestli ta tarantule nebo my, ale tentokrát byl Jára úspěšnější a ulovil jí. Holku jsme vyprovodili a zatím znovu nepřišla. Další den jsme ale v šatníku našli malinkého škorpiónka. Okamžitě nás napadlo, že to bude miminko, co tu nechal ten štír z minula. Po chvíli pátrání na netu, jsme s hrůzou zjistili, že štíři mají od 6 do 90 larev! Představa, že pod našima krosnama je dalších 89 malých štírů… Musím říct, že taková Johana s dlouhýma nohama mě doma už nemůže rozházet:)

No když tedy nemám co vyprávět z posledních dní, můžu vás natěšit na to, co bude…Jelikož se za námi chystají kamarádi (tímto zdravím Pollito s Andrej:), tak zase na chvíli vycestujeme z našeho městečka a poznáme další části Panamy.

Zdroj: http://alluringamericas.files.wordpress.com/2009/05/bocas-del-toro2.jpg

Na co se můžete těšit? No spíš my, ale vy aspoň zpětně zprostředkovaně:) Nejprve zajedeme do Bocas del Toro. Ostrovy v Karibiku, které jsou asi nejturističtějším bodem Panamy. Pobřeží v Bocas bylo dříve plné banánových plantáží. Dneska jsou tam všude surfaři a místo podle místních ztrácí díky počtu turistů kouzlo. Tak tam přece nemůžeme chybět, ne? Většinou se bydlí v domečkách na nožičkách a popíjí se panamský rum.

Zdroj: http://www.naturallodge.com/im28fr/bocas%20del%20toro%20indios.jpg

Pak si dáme výšlap na vulkán Barú. Ještě jsme tam nebyli a tak využijeme příležitosti, že budeme mít parťáky. Výlet na něj je totiž trošku atypický, vychází se o půlnoci, abyste po 6hodinovém pochodu dorazili na vrchol (3475 m) a při východu slunce tak viděli oba dva oceány najednou. Aby vám to nebylo líto, podívejte se aspoň na 360° virtuální prohlídku zde.

Po náročném výšlapu si odpočineme na Las Lajas, což je 15 km dlouhá pláž, kde prostě nikdo nikde není! Místo je zatím neobjevené developerskými společnostmi a tak si tam opravdu odpočinete. Noční odliv je zhruba 100 m a na vlhkém písku se odráží obloha plná hvězd, tady jsem se opravdu prošla ve hvězdách! Kouzelné místo.

Našim dalším cílem bude San Blas. Více jak 365 malých ostrůvků vedle hranice s Kolumbií, území indiánů Kuna Yala. Právě v této oblasti stavěli Španělé své první osady na americkém kontinentě. Díky nevraživosti původních obyvatel a hlavně divokému terénu se ale časem přesunuli více na sever. Vždyť sousední prales Darién je dodneška jedno z posledních neprobádaných území Střední Ameriky a i přes některé snahy tudy dálnice mezi Kolumbií a Panamou asi nikdy nepovede. Do San Blas stejně jako do Bocas del Toro nevedou žádné silnice. Vždy se dostanete někam k pobřeží, kde si pak musíte vzít vodní taxi nebo letět přímo na ostrov. Mezi ostrůvky se pak pohybujete opět díky vodním taxíkům. Fotky ze San Blas patří asi mezi nejvíce typické zobrazení Panamy. Já zatím žádné vlastní nemám, takže jsem použila cizí, ale už se nemohu dočkat, až vám sem nějaké přidám.

Zdroj: http://parentheticalthoughts.files.wordpress.com/2009/01/san-blas-2.jpg

Turistům zdar!

13 Responses to “Nezastavujem, máme zpoždění…”

  1. kamik napsal:

    Předběhnu tetičku:) chi

  2. hejbi napsal:

    :-), pekne, bude to hooodne asi dlouhy vylet, ale o zazitky a podivanou asi nebude nouze ;-)

  3. teta napsal:

    Uz se tesim na dalsi vase zazitky. Dik.

  4. šafa napsal:

    my chceme taky :-))))

  5. teta napsal:

    Tak jsem se podivala na tu virtualni prohlidku ze sopky Baru, je to pekne, ale prilis brzy rano, takze dost tmave a mala viditelnost. Tak to radsi Kami, prosim Te, nafilmuj za svetla – at tam je neco poradne videt. Nezapomente naradi na vyryti jmen a datumu do kamenu ci stromu (jmena hloupych na vsech sloupich – proc ne i vase? Cesi vsude, i na konci sveta hahaha)! My mame baterku co nepotrebuje baterie, zatoci se klickou a je nabita, chces si ji pujcit na nocni pochod? Jsou takova i radia, ale to nemame nebot Hydro je zde rozdavalo po vypadku elektriny jen svym stalym zamestnancum a ja utrela nos nebot jsem byla jen na dohodu….. Doufam, ze ta sopka nezacne soptit!!! Sportu zdar!

  6. Kure two napsal:

    vratte mi bratra :))

  7. I am wondering what computer software you folk use to create WP headers?! I’ve used MS Paint in the past but it is not really flexible and doesn’t produce very excellent outcomes. As I have dodgy eyesight I’d like to find some software program that works well (on Windows 7) and is often installed on any future pc without the need of having to (laboriously) learn a new interface each time. I have tried Gimp but wow I find it tough !. What exactly is the best graphics software to go for which is totally free ?. Any thoughts gratefully accepted.

  8. any person know of a great theme in which I can put in the full custom header, and make the theme a nice color gold?

  9. I’ve a site that I want to sell an ebook on – I’ve talked to three credit card processing firms and none will approve me because of the digital download, even though I also offer a hard copy of the book as an alternative. Anybody have a recommendation?

  10. I hope you don’t mind me asking, but are Joomla sites harder to rank than wordpress?

  11. Thanks for sharing this information with me. The article was extremely informative and I look forward to reading more soon. Thanks again, Mark.

  12. Nice to see that there are blog owners that care about their blogs and not post all kind of useless stuff but rather try to keep it clean and valuable for the sake of their subscribers. Youve done a great job and i thank you for that and also for not traumatizing me with useless garbage and spam

  13. london man van napsal:

    I’ve a site that I need to sell an ebook on – I’ve talked to three credit card processing firms and none will approve me simply because of the digital download, even though I also provide a hard copy of the book as an alternative. Anybody have a recommendation?