Postřehy

Poslední tři příspěvky o jídle mě nepatrně vyčerpaly, takže jsem si musela dát menší pauzu v získávání nových poznatků z běžného panamského života. Původně jsem ještě přemýšlela o článku věnovanému nápojům, ale zatím jsem se dostatečně „nepropila“ k jejich plnému poznání, ale slibuji, že se budu snažit:) Prozatím bych se s vámi aspoň chtěla podělit o zážitky, které nás během mé tvořivé pauzy potěšily.

Velkou radost nám udělal nález našeho starého dobrého Budvárka v místním supermarketu. Už méně nás ovšem potěšila jeho cena. Lahvinka (0,33 ml) Czechvaru (značka, pod kterou se ve světě prodává Budweiser po prohraném sporu s americkou kopií) stála $ 1.75. Přesto jsme neodolali a dva si pořídili. Jen tak tak stihli kluci vychladnout, jak jsme se na ně těšili:)

Z pátku na sobotu jsem ovšem od pěti hodin nezamhouřila oka. Těsně kolem páté hodiny nás totiž probudily otřesy, které sice trvaly zhruba 4 vteřiny a nic nám ze zdi nespadlo, ale i tak to bylo dosti nepříjemné. Pro turistu pocházejícího ze středu Evropy, kde se občas nepatrně zatřese půda pod Chebem a momentálně je denně bombardován záběry z Haiti, to opravdu není zrovna vzrušující zážitek. Až do rána jsem přemýšlela, co všechno sebou při útěku ven vezmu….určitě musím vzít notebook, ale rovnou i s nabíjením, abych mohla podávat zprávy rodině i po 3 hodinách co mi dojde baterka; mobil rozhodně, pasy, peníze, kreditku; hlavně nevyběhnout v pyžamu, a když, tak aspoň v dobrých botách…..no plno plánů, ale myslím, že kdyby k tomu opravdu došlo, skutečnost by byla naprosto odlišná:) Hned ráno jsem si našla seismologické stránky (uložila do oblíbených) a zjistila, že zemětřesení bylo v té době celkem na třech místech Panamy a jeho velikost byla 4,2 stupňů Richterovy škály, tzn. opravdu „slabota“ a dle následných informací místních, zcela běžná záležitost. Uvidíme tedy, zda zažijeme větší dobrodrůžo v dubnu, kdy tu loni bylo prý jedno z těch horších zemětřesení…Pokud k tomu dojde, budu se opravdu soustředit na ten notebook, abych vám dala vědět:)

Jelikož panamské pivo nemůže Čecha náležitě uspokojit a již zmíněný Budvárek je pouze pro vyšší vrstvy, rozhodli jsme se pro nápoj daleko zdravější a hlavně o dost levnější. Tzv. kokosová voda z místního kokosu alias „aqua de pipa„. Tento kokos je odlišný od toho co do něj o Vánocích mlátíme sekerkou nebo vrtáme šroubem. Jeho vnitřek je plný čiré, velice osvěžující vody, která je navíc považována za velice zdravou a tělu prospěšnou. Pipy si buď můžete sami najít na pláži, nebo koupit od pouličních prodejců za 35 centů. Vzhledem k tomu, že jedna pipa obsahuje většinou tak 500 ml vody, je cena velice příjemná.

Každé ráno číhám na naší mini zahrádce na ptáčky, kteří nám tady kromě televize naší sousedky slouží jako úžasný budíček. Naposledy se mi podařilo zachytit tohoto krásně červeného opeřence. Jméno samozřejmě nevím, ale díky jeho zbarvení mu můžeme klidně říkat pták ohnivák.

Dalším přírůstkem do mé složky Fauna je větší bratr lučního koníka Hopa ze Včelky Máji, který se nám na dva dny usadil ve venkovním dřezu. Na fotce to bohužel není tak viditelné, ale jeho délka dosahovala 15 cm a tykadla měla 20 cm.

Na farmě v současné době probíhá druhá várka sklizně, takže se budu snažit pořídit nějaká fota, abych vás zase trošku více zatáhla k hlavnímu tématu, kvůli kterému tu vlastně jsme, že? :) Než budu mít hotové video o celé farmě, doporučuji se aspoň pobavit u tohoto velice vtipného záznamu stavby meteorologické stanice na kávové farmě Los Lajones z minulé soboty. Jen na vysvětlenou: farma je ve výšce 2000 m n. m. a cesta k ní je pouze pro pořádné teréňáky, takže dostat tam vůbec takto velkou a hlavně těžkou železnou tyč bylo umění. Jelikož stanice nebyla levná záležitost, dostali kluci za úkol postavit jí do výšky a zabránit tak možné krádeži…

Estacion meteorologica from Doubleshot on Vimeo.

5 Responses to “Postřehy”

  1. teta napsal:

    Uz jsem zase prvni, tak si dejte budvar na me! Jak tam ti duchodci mohou zit bez plzenskeho!? Zeme, kde neni k dostani lahvova nebo aspon v plechu neni jeste podle meho nazoru dostatecne civilizovana.

  2. TomasNet napsal:

    Zdárek Kami a Járo,
    vypadá to jako latinsko americká verze Pata&Mata(Patos a Matos). Docela mě to rozesmálo. Koukam, ze tam mate hezky teplicko. Tady bylo dneska rano -18°C. Brrr
    Mějte se krásně,
    T+H

  3. Socan napsal:

    Chudaci… Musi pit kokosovou vodu. Copak Jara, ale o sestricku mam strach, neni na vodu zvykla… Kami, piju pivo a myslim na vas. Drz se. Snad to o te vode prezijes.

  4. teta napsal:

    Dnes (Pa 27.1.) v poledne balicek dorazil na FL. Tak snad to dorazi v poradku i k vam. Cauky.

  5. tatka napsal:

    Ahoj za Velkou louží. Naše stará zem se neklepe,za to je zde všude bílo,zítra jdem na pejsky na Sněžník a na svařáčka. A dostanem nový motoraček heč! Pusu Tatka