Tady chodí Santa Claus

Náš Ježíšek měl zřejmě tolik práce, že do Panamy letos nedoletěl. Přitom jsem si myslela, že je natolik šikovný, že má seznam všech Čechů trávících Vánoce mimo ČR a využívá časový posun k tomu, aby je obletěl a rozdal dárečky. Trošku jsme s tím, ale počítali a tak jsme si letošního Ježíška přejmenovali na Amazoníška a dárky si raději obstarali sami.

V Panamě dárky rozdává Santa Claus. Samotný průběh Štědrého dne nás velice překvapil. Všechny obchody byly otevřené do 10 hodin do večera, ve městě bylo neustále spousta lidí a všichni nakupovali na ulici jablka a hroznové víno. Právě jablka a víno je pro ně vzácností, která patří na Štědrovečerní stůl. Večeřet se začíná o půlnoci. My jsme byli na večeři v rodině Graciana, kde se podávala večeře formou bufetu. Dříve si děti na dárky musely počkat až do rána, ale časy se mění, a i zde pochopili, že správný Ježíšek prostě rozdává dárky ihned po večeři, a tak se po půlnoci děti vrhnou na rozbalování. Přesně o půlnoci si všichni začnou přát Feliz Navidad, objímat se a líbat se. Celé město je osvíceno ohňostroji, které každý nadšenec odpaluje na své zahradě. Ve městě jsou otevřeny všechny bary a hospody až do ranních hodin a většina lidí oslavuje přímo v ulicích města.

Kromě jablek a hroznového vína patří na Štědrovečerní stůl tzv. guandů. Což jsou fazolky rostoucí na krásně kvetoucím stromě. Fazolky se uvaří a smíchají s rýží. Osobně musím říci, že mě chuť nijak výrazně nezaujala, přirovnala bych to ke smíchané čočce s rýží. Běžně jsou tyto fazolky ke koupi celý rok, ale před Vánoci se jejich cena vystoupá na trojnásobek a kromě obchodů je nabízejí na každém rohu šikovní prodejci. Nic jiného jako typické jídlo na Vánoce zde nemají, dále se podávala krůta, kuře a vepřové maso a další tři různé saláty nebo ochucené rýže. Přesto, že venku bylo kolem 25 stupňů, rozhodla jsem se zapůsobit domácím svařeným vínem a musím říct, že mělo opravdu úspěch.

Guandu

Guandu

2 Responses to “Tady chodí Santa Claus”

  1. Jarda napsal:

    Taky jsem dělal svařák, taky úspěch, … ale ohnostroje tu ve Vanu nebyly a to ani na Silvestra ..páč trochu pršelo …

  2. mama napsal:

    Neboj Kamil,Ježíšek na Tebe čeká doma na dvoře,až přiletíte,přiletí taky,uvidíš.Pusu Tvá máma a všechny zvířata.