Slavnosti osvobození

Slavnosti osvobozeni1

Dne 28. listopadu se v Panamě slaví Den osvobození alias vyhlášení nezávislosti na Španělsku, které proběhlo v roce 1821. V celé republice se konají celý den velké slavnosti a naše městečko bylo letos centrem oslav, jelikož zde měl být přítomen i samotný pan prezident. Bohužel se nám nepodařilo pana prezidenta zahlédnout, takže jeho účast nemůžeme potvrdit…

Slavnosti osvobozeni3

Přesto, že je to jeden z hlavních svátků země, nenašli jsme nikde program plánovaných oslav. Na stránkách města dokonce nebyla ani zpráva o tom, že tu bude prezident. Ve městě žádné vylepené letáky s programem také nebyly. Zřejmě je náplň oslav každý rok stejná nebo je to prostě pro turisty tajemství:)

Slavnosti osvobozeni2

Město bylo vyzdobené vlajkami a na každém rohu byl místní prodejce typických párečků na špejli, cukrové vaty nebo zmrzliny. Městem vedou dvě hlavní ulice, po kterých pomalu v rytmu bubnů pochodovali školáci z celé Panamy, aby mohli předvést v barvách své školy pečlivě nacvičené a sehrané vystoupení. Každá skupina měla vlajkonoše, mažoretky a kapelu. Nejlepší vystoupení měla škola z Colónu, kde většina studentů měla dle vzhledu jamajské a karibské předky a jejich vystoupení s trumpetami opravdu nemělo konkurenci. Po dvou hodinách sledování bubnujících studentů jsme zmizeli, takže co se dělo potom nevíme, ale bubny se ozývaly až do noci.

Slavnosti osvobozeni5

Slavnosti osvobozeni6

Slavnosti osvobozeni4

3 Responses to “Slavnosti osvobození”

  1. teta napsal:

    To je bajecny, ze jste v te dire meli pro zmenu alespon nejakou zabavu. Ctete mistni noviny, treba tam neco zajimaveho objevite a pocvicite se ve spanelstine.
    Chcete tam stvrdnout i na vanoce?

  2. Kami napsal:

    To teta: Mistni noviny cteme pravidelne, prave jsme se z nich dozvedeli, ze tu otevrela novou restauraci jista Jana z Checoslovakia. Tak se tam musime stavit. Vanoce tu urcite slavit budeme, i kdyz je to tezke bez snehu. Vanocni atmoska tady zatim rozhodne neni, v kramy jsou plne kycovitych umelych vencu a ozdob. Jo a nemecke pekarny jsou tu hned dve, ale delaji jenom sladkosti…

  3. Jana napsal:

    Krásné městečko! A ta příroda kolem! :) Jen mě překvapilo, že se dívíte, že jste nenašli program oslav, když u nás se ani při 20. výročí téměř nic neslavilo kromě toho, že bylo volno! :) Kami, tady to taky vypadalo, že Vánoce budou bez sněhu a v teple. Mně to docela vyhovovalo, ale tenhle týden už uhodily mrazy a na naše střešní okénky padájí vločky sněhu! :) Jen musíme s Péťou ještě pořešit pořádnou vánoční výzdobu! Věřím, že Vánoce v Panamě budou neobyčejné a krásné, i když trochu smutné, když budou bez blízkých. Jistě je tam ale spousta jiných věcí, které vám to vynahradí. Užívejte si to tam! :)