Boquete

Po několika odpočinkových dnech na plážích v Las Lajas jsme se přesunuli do horského městečka Boquete, kde pár týdnů (měsíců) zůstaneme. Žije zde cca 15 tis. obyvatel, z toho podstatnou část tvoří američtí senioři, kteří se sem stěhují na důchod. Boquete byl vyhlášen i časopisem Fortune jako jedno z nejlepších míst na „dožití“. Já tady sice dožít zatím nechci, ale rozhodně jsem z města nadšená.

Boquete  leží v provincii Chiriquí těsně pod nejvyšší horou Panamy – Volcán Barú (3 475 m n. m.). Díky jeho poloze, tj. více než 1 000 m n. m. je tu příjemné klima. Na rozdíl od ostatních částí Panamy, zde není pro nás nezvyklá vlhkost vzduchu a v současném suchém období jsou teploty kolem 20 stupňů každý den. Zároveň zde jako v jediné části země teče ve sprše také teplá voda. Od jeho geografické polohy, tj. v údolí vulkánu, byl odvozen i název Boquete, což v překladu znamená díra.

Zatím jsme neměli moc času projít si celé město, takže o jeho částech, restauracích a obchodech ještě napíšu, ale prozatím jsme nadšeni. Místní lidé jsou hrozně příjemní, snaží se mi pomoci při pokusech o plynulou španělštinu a neustále se usmívají.

Hlavní důvod proč jsme zrovna v tomto městečku je borec jménem Graciano Cruz. S Járou se párkrát potkali na kávových konferencích a tak jsme se mu tak trochu po „česku“ vnutili. K mému překvapení mu to vůbec nevadí, ba naopak! Postupně se s námi dělí o své zkušenosti, které jsou obrovské, a ještě se k nim vrátím v jednom z budoucích příspěvků.  Hrozně nám se vším pomáhá, sehnal nám ubytování hned naproti jeho domečku (fota vložím do dalšího příspěvku), vysvětluje nám jak, co a kde funguje ve městě, prostě stručně řečeno: je o nás postaráno!

Bohužel jsme zatím neměli čas projít si pořádně město a vyfotit, takže fota dodám později.

Comments are closed.