Vlhkost, vedro a žádný systém

Tak to jsou první dojmy z Panamy, resp. z Panama City. Při odletu z Miami po nás chtěli vidět zpáteční letenku z Panamy. Tvrdili jsme jim, že dle našich informací není potřeba mít pro vstup do země zpáteční let a že chceme cestovat autobusem směrem na sever. Bohužel to nestačilo. Paní na přepážce má svá pravidla a musí podle nich přece postupovat…Tímto děkujeme našemu letenkovému králi Vláďovi!!! Díky, díky, díky!!! Už podruhé nám pomohl a to v nouzi nejvyšší! A to se cení a nezapomíná!

Imigrační
Na přepážce jsme tedy nadiktovali číslo rezervace a to bylo i naposledy co ho po nás někdo chtěl! Před nástupem do letadla jsme si ještě za 5 dolarů koupili tzv. turistickou kartu, kterou musí mít každý turista, který chce vstoupit do Panamy. Kromě jména a čísla pasu se v ní neuvádělo nic důležitého. Po příletu jsme vyplnili klasický formulář pro cizince a nikdo se nás na nic už neptal.

Doprava
Ve všech průvodcích se jako jediný opravdu správný způsob dopravy z letiště doporučuje taxi. My ale musíme samozřejmě vyzkoušet autobus, přesto, že se na nás každý s kým jsme mluvili v letadle nebo na letišti podíval hodně kysele, když jsme toto slovo vyslovili. Na letišti na vás neustále volá spousta taxikářů a probíhá přímo boj o turistu. Cedule na autobusovou zastávku pochopitelně (na rozdíl od Miami) chybí. Paní na informacích nás odkázala na klučinu co nás tam odvede, samozřejmě se zase zatvářila kysele:) Zastávka byla schovaná za parkovištěm a dálnicí. Na zastávce na nás všichni „čuměli“ a zřejmě si ťukali na čelo:) Taxíci neustále jezdili kolem a houkali. Najednou přijel autobus. Starý školní bus co s ním jezdí Bart Simpson do školy a byl naprosto narvaný lidma. Takhle jich přijelo ještě několik, už jsme si říkali, že si přece jenom vezmeme taxi, které stálo kolem 30 dolarů, ale v tom dorazil bus, do kterého nás přímo jeden cestující naváděl, že jede do centra. Jízda byla opravdu zážitek, ale za cestu jsme dali dohromady 2 dolary!:)

Taxi
Autobus nás vysadil asi v centru…Byl to neskutečný mazec. Všude milion houkajících aut, vlhko, vedro. Snažili jsme se chytit taxi, ale buď byly plný nebo neznali náš hostel. V tom přišel pán co nám řekl, ať okamžitě s těma krosnama vypadneme nebo se nám něco stane. Byl to turistický průvodce a zřejmě opravdu věděl o čem mluví. Turista je v Panama City středem pozornosti a celou dobu je vystaven nebezpečí přepadení. V noci nemá vycházet vůbec a přes den min. ve dvojici. Takhle to píšou naši průvodci a zatím nám to tu každý potvrdil. Podařilo se nám chytit taxi. No teda ceduli taxi pán na střeše měl, ale to auto! V ČR by neprošlo technickou, Jára dokonce tvrdí, že by ho ani na vrakáč nevzali:) Ale svou práci odčinil a za 3 dolary nás dovezl do hostelu. Bohužel jsem neměla šanci ho vyfotit, protože to fakt stálo za to.

Hostel
Jmenuje se Lunas Castle a je ve čtvrti Casco Viejo. Plný turistů, kteří v noci nemůžou ven:) Ba ne, tato čtvrť je na turisty zaměřená, takže jsou v ulicích policisti co dohlížejí na pořádek a fotoaparáty turistů. Uvidíme, jdeme to za chvilku vyzkoušet. Dali jsme si v rychlosti pivko za 35 centů na zkoušku a je dobrý:)

Zítra nás čeká cesta do Las Lajas. Tak snad autobus pojede…:)

6 Responses to “Vlhkost, vedro a žádný systém”

  1. Barbara Bindasova napsal:

    Ahoj Kamiku!
    Diky moc, zes mi poslala odkazy na tvoje stranky, moc se mi libi, precetla jsem zatim jenom posledni prispevek, ale cte se to moc dobre a rada vas budu sledovat. Moc jsem na vas myslela, je to ostuda, ze jsem nebyla schopna se s vama rozloucit, tak to chci zkusit trochu odcinit tim, ze zustanu v kontaktu. Drzim palce at se vam dari!
    Barbara

  2. Barbara Bindasova napsal:

    Jo a prevypravela jsem to i Jasonovi a ten vas zdravi!

  3. teta napsal:

    Projeli jste se kanalem?

  4. vendy napsal:

    čauky dobrodruzi:-) Doufam, že tenhle web nevidí tvoji mamča! moje už by si pro mě jela:-) … ale tak máš chlapa co tě před vším zlým ochrání a ty zážítky to bude něco. Díky za odkaz a budu vás poctivě sledovat..pa

  5. mira napsal:

    teda to je fakt hukot, drzim palce, a fandim moc moc moc….. ;-)

  6. An napsal:

    Kami,
    zda se mi to, nebo ses na kazdy fotce s alkacem :) tu s margaritou, tu s pivkem. Ale samozrejme pitny rezim se musi dodrzovat vsude :-D
    Zdravim Jaru