Tuzemská vsuvka

Jsem si plně vědoma smutné skutečnosti, že jsem více kilometrů procestovala v zahraničí než na území mi rodném. Každopádně to nevidím nijak negativně, ba naopak, mám aspoň jistotu, že se v životě nebudu nudit a důvod k výletu se vždy najde.

Než se tu začnou hromadit poznatky z další cesty za kávou, musím se s vámi podělit o příjemný, relaxační zážitek z Krásné Pálavy. Náš cíl cesty byla kavárna situovaná v malé vesničce jménem Klentnice uprostřed Pavlovských vrchů. V této vsi majitelé s citem, rozumem a myšlenkou zrekonstruovali faru sousedící s místním kostelíkem sv. Jiří a v loňském roce otevřeli kavárnu s příznačným názvem Café Fara.

Kavárna je přes svou krátkou historii velice oblíbená mezi turisty a hlavně cyklisty, kteří si velice rádi dopřejí potřebné dodání energie v podobě kofeinu, pivečka či dortíku. Nábytek i jednotlivé detaily jsou raritou mezi kavárenským prostředím a musím říci, že posezení je opravdu relaxací. Mě jakožto milovnici krámků se suvenýry velice potěšila nabídka tzv. „kravinek“, kterou vás hned v první místnosti majitelé překvapí.

Kavárna je přes zimní sezonu uzavřena a tak letos otevřela 1. dubna. Novinkou je také možnost ubytování v krásných dřevěných pokojích, které se jmenují Mandlový, Meruňkový, Levandulový a Farní. Vše ještě voní novotou a čerstvým dřevem. Majitelé staví další pokoje a nový bar, díky němuž budou moci obsloužit větší počet hostů, až se otevře kompletní sezení na zahrádce.

Nebyli jsme zatím návštěvníci cyklisté, ale i tak je v okolí dosti možností jak se zrekreovat. Hned z obce (vpravo za hospodou) vede stezka na tzv. Sirotčí hrádek, což je zřícenina, která se tyčí nad vesničkou. Můžete z ní přejít na Stolovou horu, a pokud vás nebolí nožičky, dojít až do Mikulova na nějakou tu sklínku vínka.

Nelze vynechat možnost projít si Lednicko-valtický areál, který kromě obou zámků skýtá velké množství menších staveb v okolí parku podél rybníků. Zde musím říci, že mě dosti zklamal skleník u zámku Lednice, do kterého jsem se opravdu těšila. Za vstupné 60,-Kč jsem čekala min. půlhodinovou procházku mezi cizokrajnými květinami s jejich detailním označením, bohužel skleník jsme prošli za 5 minut a ani u jediné rostliny jsme se nedozvěděli její název či původ. Je nutno říci, že jsem si zřejmě neuvědomila rozdíl mezi skleníkem a botanickou zahradou. I když babička ve skleníku měla vždy zapíchnutý sáček od semínek:)

Velkou radost nám naopak udělal zámek Valtice, kde musím poděkovat slečně Adéle, za její čas a ochotu nás zámkem provést. Zpřístupněno je sice prozatím první patro a díky milovníkům historie v podání ruských vojáků se toho z interiérů moc nezachovalo. Přesto to stálo za to.

Mohu si tedy na své mapce naší země odškrtnout další její část a k procestování mi tak zbývá už jen 98 % jejího území:)

11 Responses to “Tuzemská vsuvka”

  1. Is it safe to upgrade to WP 3.x or should I wait a little bit longer ?!?

  2. Fantastic site, the layout is very nice. What theme is this?

  3. I’d love to have my own web page so I’m looking at loads of internet sites and learning all about Wordpress. So thanks for your site !. Would you mind posting what theme it is ??

  4. Is there 1 Wpress plugin that all sites must have ?.

  5. Can anybody recommend a good utility for auto posting to my blog ?. Many thanks

  6. Graco Snugride napsal:

    IT REALLY WORTH IT.But waite extra value are you giving to us you realeasing this awesome quality information to the public free of charge?

  7. Fantastic site, the layout is very nice. What theme is this?

  8. very interesting post, your site is great I am going to read a bit more of it

  9. Fantastic site, the layout is very nice. What theme is this?

  10. I’m trying to find a way to add news articles to my website automatically. Rss would seem to be the way to go. I have to have a system which delivers data based on a keyword, or key terms. I am totally new to the RSS feed world. Does any 1 have experience with this or a comparable product, to automatically post keyword filtered articles on a weblog ?!?

  11. I’ve found your blog via Google and I’m really glad about the information you provide in your posts