Zazvonil zvonec…

K našemu překvapení se nám všechno vešlo do krosen a zítra můžeme vyrazit. Díky kávové akci v Londýně si náš návrat prodloužíme na týden, ale o to víc se budeme těšit. Teda doufám, že se začneme po cestě těšit, jelikož zatím se nám ani moc nechce. Myslím, že málokomu by se chtělo odjet z místa, kde je krásná příroda, ptáci řvou od rána do večera, počasí je celoročně příjemné a hlavně místní lidi jsou neustále usměvaví a milí. To je myslím asi první věc, která mě v Čechách probere do reality. Ty studené, nabručené obličeje ráno v metru:) Trochu se bojím, abych neměla naučenou tendenci se na všechny usmívat a nedej bože je ještě pozdravit, bych taky mohla brzy jednu hned po ránu pěkně schytat. Tak snad rychle zapadnu do starých kolejí a nahodím klasický pražský nabubřelý kukuč:)

A co jsme během pobytu v Panamě zjistili?
…že v deštivém období opravdu prší. Takový normální denní deštík by doma zaměstnal několik hasičských jednotek a pojišťovny už by nepojišťovaly ani domky na vrcholu Sněžky:) Tady je ale prostě příroda zvyklá a tak se srážky rychle dostanou do oceánů a záplavy tu prostě nejsou.

…že elektřina je luxus. My jsme tedy světlo měli, ale pár kilometrů dál směrem k vulkánu už žijí lidé, resp. indiáni v dřevěných budkách, kam už elektrické dráty nevedou a všichni tak „voní“ ohníčkem. A i když elektřinu máte, tak se nevyhnete denní pravidelným výpadkům, většinou kolem večera. Trošku to působí, jako když se musí místní elektrárny denně restartovat:) Bylo pár dní, kdy vypadla i na více než hodiny, ale ve většině případů je na denním pořádku tak 5 minut.

…že internet ovlivňuje větřík. S internetovým připojením jsou na tom celkem dobře, ale velký vliv má na něj počasí. Jakmile se zvedal vítr, byla téměř jistota, že přijde výpadek. Při bouřce pak vypadl zaručeně. No, a pokud byl zrovna víkend, mohli jsme se s internetem rozloučit úplně, jelikož komunikační firmy přece pracují pouze v pracovních dnech:)

…ať žije teplá voda. Už v průvodci před odletem jsme se dočetli, že Boquete je jedno z mála měst, kde teče ve sprše teplá voda. No teď už mohu potvrdit, že to je pravda, ale záleží to na více faktorech, např. nesmíte vy ani nikdo z vašich sousedů zrovna spláchnout, nesmíte prát v pračce a ani mýt nádobí a rozhodně musí jít elektřina. Sprchy tady mají totiž takový malý elektrický ohřívač, který vlastně těsně před spuštěním na vaši hlavinku ohřeje studenou vodu. No a o tlaku už radši ani nemluvě. Ten vlastně neexistuje:) A mastné pánvičky umyjete i ve studené vodě. Teplá totiž v běžných kohoutcích není vůbec!

No, ale aby to nevypadalo, že si nějak stěžuji! To vůbec. Při pojídání čerstvých banánů, ananasů a melounů na tohle všechno rychle zapomenete:)

Naposledy jsme ještě zajeli tento týden na farmu, kde už se pomalu ale jistě klubou nové třešně.

Natřeli jsme „pár“ jutových pytlů, ve kterých káva pocestuje do Evropy.

A snažili si zapamatovat pohled na krásný vulkán Barú.

Jsme tedy připraveni na odjezd, ale už teď víme, že se brzy vrátíme…

Díky všem, kteří vydrželi moje pokusy o „přepisování názorů, poznatků a myšlenek“, a pokud jste se aspoň něco nového dozvěděli a ještě se občas trochu pobavili, tak byla mise Kamíkových tlapek splněna a co bude dál?

Napovím slovy Štěpána Šafránka „Na každém konci je krásné, že něco nového začíná.“

A nemohu odjet bez toho, aniž bych se s vámi nepodělila o náš ranní budíček!

Ptačí povídání v Panamě from Kamik on Vimeo.

11 Responses to “Zazvonil zvonec…”

  1. Your post gave me something to think about and you are definitely worth following. I would really appreciate it if you would recommend me to your readers as well. Keep up the good work and I am hoping to read more well written, clear and documented articles from you soon.

  2. kitchens essex napsal:

    I hope you don’t mind me asking, but are Joomla internet websites harder to rank than wordpress?

  3. Fantastic site, the layout is very nice. What theme is this?

  4. I need to invest in a good Wp theme. 1 under $200 with no annual fee. Any ideas?

  5. bathrooms essex napsal:

    Can any kind soul suggest an excellent contact us plugin in which the visitor enters their details and this generates an email ?!?

  6. Thanks for posting, I’ll definitely be subscribing to your blog.

  7. Fantastic site, the layout is very nice. What theme is this?

  8. very interesting post, your site is great I am going to read a bit more of it

  9. Fantastic site, the layout is very nice. What theme is this?

  10. Does any person know a free of charge(or cheap) tool or site that enables you to check your internal pages serp rankings? I’ve no idea.!. Thanks!

  11. Pretty terrific post. I encountered your blog and wanted to say your information seems legit. Will keep informed. Thanks.