Ngöbe-Buglé

Ngöbe-Buglé jsou první indiáni, tedy původní obyvatelé, se kterými jsem se zatím setkala a měla možnost je sledovat při práci, v jejich běžném životě a mačkat se s nimi v narvaném taxíku. Už jenom proto, abych mohla na stránky dát nějaké fotky jejich barevných ženských šatů, o nich musím napsat pár vět.

V Panamě žije v současné době celkem 7 skupin původních obyvatel, kteří tvoří 8 % z celkové populace. Kromě Ngöbe-Buglé jsou to kmeny Emberá, Wounaan, Naso, Bribri a Kuna. Asi nejznámější jsou zástupci kmene Kuna, na jejichž ruční práce narazíte v každém obchůdku se suvenýry. Jejich ženy nosí velice barevné oblečení a spousty šperků. Do oblasti San Blas, kde indiáni Kuna žijí, se chystáme, takže doufám, že o nich budu moci napsat později více.

Z těchto sedmi skupin se podařilo Ngöbe-Buglé, Kuna a Emberá získat od vlády území, tzv. comarca (v čj. okres, region), kde si sami hospodaří a aplikují vlastní zákony. Jejich samostatnost, ale zdaleka nedosahuje úrovně vlastního státu, jde spíše o geografické rozlišení, protože jsou povinni dodržovat i panamské zákony. Příslušníci Ngöbe-Buglé usilovali o získání comarcy téměř 20 let, než jim vláda konečně v roce 1997 po dlouhých diskuzích přiřknula území v oblasti Bocas del Toro, provincie Chiriquí a Veraguas. Původní návrh vlády zahrnoval pouze polovinu oblasti a tak se 300 indiánů vydalo na protestní pochod do hlavního města zhruba 500 km, kde je přišli podpořit i zástupci ostatních původních obyvatel a společně se jim podařilo od vlády získat dnešní rezervaci. Ngöbe-Buglé nejsou přesto s velikostí ani umístěním comarcy maximálně spokojeni, hlavně proto, že přes něj vede hlavní panamská silnice a dochází na něm často k erozím půdy, což omezuje jejich zemědělskou činnost.

Pojmenování Ngöbe-Buglé je vlastně složenina dvou spřízněných etnik. Ngöbe jsou největší skupinou indiánů v Panamě (zhruba 170 tis.) a jsou známí také pod názvy Guaymí, Move, Movere, Ngäbe, Ngawbére, Ngóbe. Slovo Ngöbe v jejich jazyce znamená “lidé”. Zástupců kmene Buglé je mnohem méně (kolem 17 tis.) a můžete je v literatuře najít také pod jmény Bokotas, Bokotá, Bogotá. Spojitost s hlavním městem Kolumbie jsem v jejich historii nenašla. Oba kmeny mají odlišné jazyky, historii a zvyky, ale přesto se spojili a vystupují vůči panamské vládě pod jednotným označením v rámci hesla “V jednotě je síla”. V Panamě je úředním jazykem pouze španělština, kterou se učí i všichni jejich děti (pokud do školy chodí). Školní docházka je pro ně samozřejmě povinná, ale zároveň také nákladná. Navíc v comarce zas tolik škol není a děti tak musejí docházet i několik kilometrů.

O jejich historii toho bohužel na internetu moc uvedeno není a moje španělština bohužel nedosahuje takových kvalit, abych si mohla přečíst nějakou chytrou knížku (pokud vůbec nějaká je). Legenda o Buglé vypráví, že dříve žili na jihu Kordilér a měli křídla. Přeletěli tedy pohoří a přistáli v Panamě. Brzy se začali špatně chovat a díky tomu ztratili schopnost létání a museli zůstat tam, kde byli. Trošku mi to připomíná výzvu Jaromíra Nohavici ve své písni Ladovská zima směrovanou Praotci Čechovi, kde mu vyčítá, že nepopošel o pár kilometrů dále. Ale myslím, že Buglé si na své okřídlené předky stěžovat nemohou, mohli také přistát až v USA a to bych jim tedy nezáviděla :) S příchodem španělských dobyvatelů přišli o velkou část svého území a pravomocí, ale nepřišli o svou víru. Přesto, že se misionáři snažili, indiáni si dokázali udržet své staré zvyky. Většina z rituálů se týká zajištění obživy, kvalitní úrody nebo ochrany obydlí a hlavní úlohu při těchto obřadech hrají symboly typické pro toto území, jako jsou kakaové boby, kukuřice nebo iguana (leguán). Svatba nemá žádný specifický průběh (zřejmě kvůli běžné polygamii) a pohřeb probíhá formou spálení mrtvého s jeho osobními věcmi. Vypadá to tedy, že s příslušníky těchto kmenů tady nezažijeme žádné skákání kolem ohně ani kouření dýmky míru:)

Jejich hlavní obživou je zemědělství a rybolov. Díky přiznanému území comarcy, mají možnost rozhodnout si sami o tom, co si na svém políčku zasadí a zda to uchovají pro svou potřebu nebo prodají. Mezi hlavní plodiny, které v comarce pěstují, patří kukuřice, rýže, cukrová třtina, banány, plantány, brambory a v poslední době se stále více snaží zapojit do pěstování kávy. Protože penězi opravdu neoplývají a nemají tedy prostředky na chemické přípravky, jsou jejich kávové farmy ve většině případů organické. Náš farmář Graciano je v boji proti chudobě v comarce velice aktivní a nedávno dokonce vystupoval v televizní debatě na toto téma, kde se snažil vzbudit v lidech více zájmu o comarcu a možnosti jak těmto lidem pomoci dosáhnout nějakého výdělku. Graciano pravidelně organizuje tzv. Coffee school, kde učí indiány pěstovat kávu a hlavně ji následně zpracovat metodou „honey“, při které se nepoužívá voda a tudíž je velice šetrná na náklady a proveditelná v jejich podmínkách.

Muži Ngöbe-Buglé jsou také pravidelnými a jedinými sběrači kávy na všech farmách tady v Boquete. Vždy na začátku sezóny se vydá několik z nich na obhlídku, zjistí ceny, za které jim budou farmáři platit a podmínky ubytování a následně za ním dorazí ostatní sběrači včetně svých manželek a dětí. Se sběrači farmář nepodepisuje žádnou smlouvu, dokonce ani nikdy neví, kolik sběračů mu letos přijde pracovat na farmu. Ve vlastním zájmu farmáře je tedy poskytnout sběračům příznivé finanční i ubytovací podmínky, aby se k němu zase za rok vrátili. Pokud na farmě skončí sběr, snaží se muži najít okamžitě jinou farmu, kde sběr probíhá, aby si vydělali co nejvíce peněz. Pro většinu z nich je to totiž jediný zdroj příjmů za celý rok a vydělané peníze jim musí vystačit na zbytek roku. Káva se sbírá do koše, kterému se říká lata. Jedna lata má objem 20 litrů. Sběrači během dne zvládnou průměrně 5 lat, šikovní sběrači, kterým pomáhá manželka/y, jsou schopní nasbírat i 11. Při průměrné ceně 2 dolary za latu, si sběrač vydělá 10 dolarů denně. Sběr kávy trvá 3 měsíce, pokud budou dobré klimatické podmínky a bude velká úroda, můžeme říci, že si může sběrač vydělat zhruba 800 dolarů (v neděli se nepracuje). Ale tyto podmínky jsou spíše hypotetické, jelikož úroda kávy není nikdy maximální a počasí je nestabilní, sběrač si tedy vydělá ještě méně. V době sklizně jsou v Panamě prázdniny a děti tak cestují se svými rodiči na kávovou farmu. Rodina by tedy byla ráda, kdyby její finanční příjem pomohli vylepšit i děti sběrem kávy. Dětská práce je ale zákonem zakázaná. V celé Latinské Americe je dětská práce ožehavé téma a doporučuji si přečíst Járy článek, ve kterém se snažil vysvětlit právě ten druhý pohled na věc.

Dá se tedy říci, že díky současné probíhající sklizni kávy máme možnost Ngöbe-Buglé potkat. Po skončení sklizně všichni odjedou zpět do comarcy. V Boquete žije jenom pár indiánů (většinu obyvatel tvoří američtí penzisté, kteří si kdysi přečetli, že je 4. nejlepší na světě na dožití:). Jak už jsem se zmínila na začátku, nejvíce mě fascinují šaty, které ženy nosí. Říká se jim „naguas“ (v čj. sukně) a mají různé barvy a odlišný styl výšivky. Různé styly výšivek asi přísluší jednotlivým rodinám, ale barva šatů údajně nic neznamená. Zpočátku prý barvu určovali muži, protože ti byli jediní, kteří chodili do města a mohli tedy látku koupit. V dnešní době předpokládám nebo aspoň doufám, si jí vybírají samy ženy. Význam mají pouze délky rukávů, ženy s kratšími rukávy jsou ještě svobodné.

A to narážím na další téma, které mě u Ngöbe-Buglé velice zaujalo a tím je polygamie. Podle informací na webu je u Ngöbe polygamie běžná, u Buglé je povolená, ale nevyskytuje se tak často. Podle této informace jsou tu asi všichni sběrači zástupci Ngöbe, protože téměř každý chlap má kolem sebe dvě ženské a samozřejmě kupu dětí. Časem jsem pochopila, že ty jejich barevné šaty, mají velice fikaný střih, protože přes ně je velice špatně rozeznatelné, zda žena čeká miminko či nikoliv. Těhotná je tu totiž každá druhá. Typická Ngöbe rodinka je tedy jeden muž, dvě těhotné ženy a tak čtyři děti. Počet těhotných mě celkem zaráží, když vím, že výdělečně činný je hlavně muž. Více než počet těhotných, je ale spíše zarážející jejich věk. Jakmile dívka dostane první měsíčky, je připravená na vdávání. Statistika uvádí, že za loňský rok bylo celkem z 3700 žen Ngöbe-Buglé 1000 matek ve věku 15-19 let a 60 matek ve věku 10-14 let. Každé dva týdny zemře jedna žena při porodu a 3 ze 100 dětí zemřou po narození. Tyto čísla nezachycují ale celou realitu, jelikož spousta žen do nemocnice během těhotenství nebo kvůli porodu ani nedojde. Při jedné cestě na farmu jsme zastavili ženě, která chovala v ruce mimino. Nabídli jsme jí svezení, a když jsme se jí ptali, jak je dítě staré, řekla s naprostým klidem, že se narodilo včera a že jede z porodnice. U její farmy jsme jí vysadili, zabalila mimčo do látky, dala si batůžek na záda a šla vesele dál, jak z nákupu.

Ženy vyrábějí velice často šperky „chaquiras“ (v čj. korálky) nebo tašky „chacaras“, které jsou pro Ngöbe-Buglé typické. Tašky jsou vyráběny z lýka agáve a nosí je jak ženy, tak muži. Díky rozpínavé schopnosti lýka se dá do tašky nandat vesměs cokoliv a taška se pak nosí zavěšena za temeno hlavy.

I přes chabý výdělek si muži najdou nějaké ty drobné v kapse a vyrážejí v sobotu večer do místních barů. Potvrzují tak pravidlo, že na zábavu se vždy peníze najdou. V neděli dopoledne, někdy i ještě odpoledne, tak najdete spousty spinkajících indiánů na ulici, unavených po nočním tahu nebo bitce. Velice často totiž mezi sebou pořádají pěstní souboje, kdy ostatní sázejí na vítěze.

V comarce jsme zatím ještě nebyli, takže nevím, jak vypadá přesně jejich obydlí tam, ale řekla bych, že se nebude příliš lišit od podmínek, které jim poskytuje farmář nebo v jakých tu žijí místní indiáni. Většinou se jedná o domečky, no spíše chatrče postavené z vlnitého plechu nebo dřevěných prken. Podlaha je hliněná, elektřinu většinou nemají, voda teče v řece nebo někde ve vzdálenějším kohoutku a ženy vaří na ohni. I přes tyto podmínky jsou ale všichni Ngöbe-Buglé ve městě upravení a čistě oblečení. Jejich ženy totiž neustále perou. Kdykoliv jdete kolem jejich obydlí, uvidíte na plotě, větvi nebo šňůře oblečení. Všichni jsou vždycky hrozně usměvaví a milí a taková jízda na korbě místního taxíku s 15člennou rodinou fakt stojí za to.

Na závěr se podívejte jak Ngöbe-Buglé praží na ohni a melou v ručním mlýnku kávu a taví obaly pomocí svíčky. Jsou důkazem toho, že všechno jde, když se chce! :) Nutno ještě podotknout, že většina z jejich produkce slouží pro jejich vlastní potřeby.

81 Responses to “Ngöbe-Buglé”

  1. teta napsal:

    Kami, pis anglicky at to nemusim R. prekladat :-( Jinak je to pekne a velice zajimave. Ta jejich moda "pro tehotne" je prakticka a vzdusna, aspon se tolik nepoti. Uz vidim jak Jara pise disertacni praci o puvodnim obyvatelstvu (az se bude nudit).

  2. kamik napsal:

    Jen at se pekne R. uci cesky:) Uz ma na case…az se prestehujete na stara kolena do Zelenic, bude se mu to hodit:)

  3. hejbi napsal:

    pekny, jinej svet tam v dali za vodou :-)

  4. šafa napsal:

    ty jejich barevné šatičky jsou skvělé, ale být v deseti letech těhotná . . . .

  5. I’m having a real issue with this. When I first set up my blogs I had to pick the permalink structure ‘post ID’. I need to alter this, or ideally have the capability to decide on permalinks for a post without having altering all of the previous url’s of my posts, which is what takes place when I adjust the site wide permalinks. Unfortunately, since I’ve post ID as my permalink structure, changing the page slug makes no difference to the post url. I know I can adjust the site permalinks and then do 301 redirects, but these are fairly established domains with a lot of the posts indexed, I Really do not wish to risk losing their index, or ranking?. Cheers

  6. I’ve seen some plugins and ecommerce themes, but don’t know anyone who has done something with them. Can anybody recommend a good theme for ecommerce. Thanks for any Help.

  7. chanel t shirt napsal:

    Simply wanna comment that you have a very decent internet site , I love the design and style it actually stands out.

  8. bathrooms essex napsal:

    I hope you don’t mind me asking, but are Joomla websites harder to rank than wordpress?

  9. D.J. Paris napsal:

    Only a and an very interesting post to read about this nice website. Rarely write some feedback but now i couldnt i possibly could not resist

  10. chanel t shirt napsal:

    A blog like yours should be earning much money from adsense.

  11. I like this article, Wilson Tennis Rackets give us a better life. Meanwhile, also welcome your return visit.

  12. Gadget zine napsal:

    I like Your Article about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  13. I like Your Article about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was searching for! .

  14. I’ve just started using Wordpress but haven’t got clue how you can backup my site. Is it straightforward ?. Is there a plugin or something ?. I’m Really frightened I am going to lose all my information. Any support appreciated. Bookmarked.

  15. Kimber Murzycki napsal:

    Remarkable post as well as convenient in order to recognize description. Exactly how can We start gaining authorization in order to put up component from the post during my coming bulletin? Providing good credit score for you the actual creator as well as url towards the websites wouldn’t be considered a challenge.

  16. Loved looking into this. Keep it up!

  17. Really cool information, thanks!

  18. Im doing some research in this field and your post has helped a lot, thank you.

  19. iphone 5 specs napsal:

    Hey there blogger, just wanted to ask you…what kind of theme is it that you use. Is it a plugin that I can download somewhere?

  20. thank you for sharing Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky with us, I think Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky truly stands out : D.

  21. Elizabeth Reew napsal:

    Awesome info it is really. My mother has been looking for this tips.

  22. thank you for sharing Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky with us, I conceive Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky truly stands out : D.

  23. I like Your Article about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  24. hyip napsal:

    Hey man your tittle about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  25. Loved reading this. Keep it up!

  26. Willie Harris napsal:

    Omg! Fuck me sideways!

  27. I was looking for this. Really refreshing take on the information. Thanks a lot.

  28. Sinus Remedies napsal:

    incredibly wonderful job. i like that fresh view shown in this article. i merely speculate how the uncertainty in world economic will effect all this.

  29. led verlichting napsal:

    I’ve you bookmarked to check out|aspect|You must|to talk on such topics. To the next. Cheers|you have got|drawback|closing dates in this

  30. I like Your Article about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  31. make money napsal:

    Found this on Yahoo and I’m happy I did. Amazing article.

  32. garlic benefits napsal:

    I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was interesting. Cheers!

  33. I don’t even know how I got here, but I thought this post was pretty good. Cheers!

  34. thank you for sharing Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky with us, I conceive Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky really stands out : D.

  35. facebook of sx napsal:

    It’s laborious to seek out educated folks on this topic, however you sound like you realize what you’re speaking about! Thanks

  36. mutual funds napsal:

    I like Your Article about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was searching for! .

  37. nude napsal:

    Just thought i would comment and say neat design, did you code it yourself? Looks great.

  38. Landon Lamy napsal:

    Superb guide and additionally simple to make sure you comprehend description. Exactly how can Document keep performing obtaining authorization to make sure you publish part for the guide into my approaching e-newsletter? Providing correct credit scores in your direction all the article writer and additionally website to website wouldn’t deemed a dilemma.

  39. Tanner Bockrath napsal:

    That is without doubt a useful page. Do you make cool teeth bleaching articles on a regular basis?

  40. Ashley napsal:

    Great post! I was continuously refreshing this blog page and I’m to see more posts! Extremely helpful information specifically the conclusions. I appreciate your kindness for sharing such info frequently. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you again for this great read.

  41. mutual funds napsal:

    I like Your Article about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  42. I like Your Article about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was looking for! .

  43. erotic nude art napsal:

    Hello just thought i would tell you something.. This is twice now i’ve landed on your blog in the last 2 weeks looking for totally unrelated things. Spooky or what?

  44. thank you for sharing Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky with us, I believe Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky truly stands out : D.

  45. It’s a good shame you don’t contain a donate press button! I’d most certainly donate to this fantastic web site! That i think for the time being i’ll be happy with bookmarking together with including an individual’s Rss feed that will my best Msn balance. That i appearance ahead that will recent updates and definitely will promote the web site utilizing my best Facebook or twitter group: )

  46. thank you for sharing Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky with us, I believe Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky really stands out : D.

  47. find dating napsal:

    After I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any approach you can take away me from that service? Thanks!

  48. mutual fund napsal:

    I like Your Article about Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky Perfect just what I was searching for! .

  49. birthday quotes napsal:

    thank you for sharing Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky with us, I conceive Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky truly stands out : D.

  50. birthday quotes napsal:

    thank you for sharing Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky with us, I think Ngöbe-Buglé | Kamíkovy tlapky really stands out : D.